Közélet

Viszlát, maszk! Megjelent a Magyar Közlöny, már csak 13.486 oltás és jön a (majdnem) totális szabadság Szegeden!

Na jó, így pontos: Szegeden, is. Ma reggelre 5.486.514-ra nőtt az első oltásukat megkapó magyarok száma, ergo már csak 13.486 szuri kell az 5 és félmilliós limitnél érkező újabb, majdnem teljes szabadságot jelentő hatodik enyhítési fokozatig. A változásokról szóló kormányrendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlöny friss (2021/123) számában, mi pedig összegyűjtöttük, mi változik hamarosan!

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet alapján 5.5 millió beoltott után:

  • a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra
  • megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály)
  • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Mint a kormányzati koronavírus portál írja, a korlátozások feloldásánál a kormány figyelembe vette a korábbi nemzeti konzultáció eredményét, a magyar emberek véleményét a lépcsőzetes újraindításról.  

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb