Mindenmás

Szegeden is üzlettel rendelkező divatcégeket vádolnak azzal, hogy ujgur kényszermunkásokat alkalmaznak

Jogvédő szervezetek kezdeményeztek a pert négy divatcéggel szemben Franciaországban arra hivatkozva, hogy Kínában a Hszincsiang-ujgur tartományban az ujgur őslakosságot kényszermunkatelepeken dolgoztatják. Megvádolták ezzel a Uniqlo France-t, az Inditex nevű óriást, mely olyan márkák tulajdonosa mint a Zara, a Bershka és a Massimo Duti, de célkeresztben van az SMCP és a Skechers sportcipőgyár is – olvasható a HVG oldalán.

“Ezek a multik azzal, hogy kényszermunkát használnak fel, behozzák a hétköznapi életünkbe az emberiségellenes bűntetteket” – jelentette ki Raphael Glucksman EP-képviselő, aki maximálisan támogatja a civil szervezetek kezdeményezését. “Ez a per történelmi jelentőségű” – írta most Twitteren abból az alkalomból, hogy a francia igazságszolgáltatás megkezdte a vizsgálatot az ujgur kényszermunka ügyében.

SOK MÁS ORSZÁGBAN IS KIHASZNÁLJÁK AZ OLCSÓ MUNKAERŐT

Nem csak Kínáról van szó – hangsúlyozza a Les Echos című francia üzleti lap, rámutatva arra, hogy a multik sok más országban is kihasználják a lehetőségeket arra, hogy nagyon olcsón dolgoztassák a kiszolgáltatott embereket. Franciaországban négy divatcéget vádolnak. Az első az Uniqlo France, mely a japán Fast Retailing céghez tartozik. A második az Inditex nevű óriás, mely olyan márkák tulajdonosa mint a Zara, a Bershka és a Massimo Duti. A harmadik vádlott az SMCP (Sandro, Maje, de Fursac stb.), a negyedik pedig a Skechers sportcipőgyár.

AZ INDEX FRANCE CÁFOL

A konkrét vád az, hogy a szóban forgó cégek nem tesznek meg mindent azért, hogy tisztázzák: a helyi alvállalkozók nem vesznek igénybe kényszermunkásokat a Hszincsiang-ujgur tartományban. Az Inditex France igazgatója határozottan cáfolja az állítást. Jean Jacques Saulon ezt nyilatkozta a Les Échos-nak: “Mi sohasem dolgoztunk abban a kínai tartományban, sőt, egyetlen beszállítónk sem működött ott”. Hozzátette azt is, hogy az Inditex – amely egyébként olcsó áraival tarol a divatpiacon –, néhány éve tette közzé alapszabályzatát arról, hogy sohasem alkalmaz gyerekmunkást vagy kényszermunkást sehol sem a gyáraiban. “Évente 6000 vizsgálatot folytatunk világszerte. Minden beszállítónk tudja, hogyha megbukik ezen a vizsgán, akkor azonnal töröljük az üzleti partnereink közül” – hangsúlyozza Saulon. Az Uniqlo is ünnepélyesen elítélte már korábban a kényszermunkát. Most mégis azzal vádolják, hogy Anhuj tartományban alkalmaz ujgur munkásokat, akiket feltehetően büntetésből telepítettek oda.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb