Mindenmás

Itt a kánikula, életbe lépett a vörös kód

Szerda reggel 8 órától péntek estig speciális eljárásrendet igénylő vörös kód van életben, mert a napi átlagos középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján, szerdán.

Fülöp Attila közölte: speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első. Minden szociális intézmény köteles befogadni a hajléktalant és mindenki mást, aki a hőség miatt bajba jutott. Az utcai ellátószolgálat munkatársai ilyenkor fokozottan figyelnek az érintettekre. A vörös kód célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a segítségnyújtásra, az államtitkár arra kért mindenkit, hogy értesítse a diszpécserszolgálatot, ha bajba jutott hajléktalant lát.

VÍZOSZTÁS A HŐSÉG MIATT SZEGEDEN IS

A nagy kánikulára való tekintettel, a hőségriasztás ideje alatt vizet osztanak a szegedi vasúti és autóbusz pályaudvarokon. Budapesten a Keleti, a Déli pályaudvaron, Kelenföldön, Kőbánya-Kispesten, Rákospalota-Újpesten, továbbá vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók. Az ásványvizet a vasúttársaság  10 és 17 óra között osztja – addig, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb