Blog

“Tudni lehetett, hogy be fog következni, csak azt nem, mikor” – a múlt hétvégi, szegedi biciklistragédia margójára

“Nem ártana, ha hatalmas bicajos fejlődés közepette valaki végigjárná a meglévő bicajutakat, és megszüntetné a veszélyes helyeket, mielőtt újabb tragédia történik” – írja a Szegedbicaj blog legutóbbi bejegyzésében, amelyet a múlt hétvégi, halálos kimenetelű biciklibaleset kapcsán írtak. A téma természetesen az ominózus szőregi kerékpárút állapota és minősége, a stílus pedig meglehetősen feldúlt – bár ez a tragikus események tükrében teljesen érthető is. A témában íródott blogposztot szemléztük.

BICIKLIS TRAGÉDIA TÖRTÉNT MÚLT VASÁRNAPRA VIRRADÓAN

Fának ütközött egy kerékpáros Szegeden, aki a baleset következtében a helyszínen életét vesztette, írtuk múlt hétvégén. A rendőrség hivatalos közleménye szerint 2021. július 4-én éjjel fél 2 előtt bejelentés érkezett, hogy Szegeden a Szerb utcán lévő kerékpárúton egy kerékpáros az egyik kanyarban egy fának ütközött, és leesett a bicikliről. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Mint írták, a baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

TUDNI LEHETETT, HOGY BE FOG KÖVETKEZNI, CSAK AZT NEM, HOGY MIKOR

“A szóbeszéd szerint egy húszas éveiben járó fiatal élete ért véget a pizzázó előtti parkolós szakaszon. A fa tövében virágok és mécsesek emlékeztetnek a tragédiára. Ami még pluszban szörnyű a balesetben, hogy tudni lehetett, hogy be fog következni, csak azt nem, hogy mikor és kivel. A szőregi kerékpárút ugyanis egy rossz vicc, amin a helybéliek sem nevetnek, de a helyismerettel nem rendelkezők pláne nem, belőlük pedig elvileg sok lehet, mert ezt a kacskaringós, halálos csapdákkal teli biciklisgettót kijelölték az Európát átszelő bicajos túraút egyik szakaszának” – kezdődik a blogposzt, amelyben megnézték a helyszínt, bejárták a kerékpárutat és megpróbálták rekonstruálni a történteket, kiegészítve néhány megrázó fotóval.

KOPOTT FELFESTÉS, ALIG MEGVILÁGÍTOTT BICIKLIÚT, HÚSZ CENTIS SZEGÉLYKŐSOR ÉS VILLANYOSZLOP

Mint a blogposzt szerzője írja, a hallottak és a helyszínen látottak alapján úgy tűnik, hogy a kerékpáros Szeged irányába haladt az alig megvilágított bicikliúton, éjszaka.

A pizzázónál az út belefut egy parkolóba, ami ekkor üres lehetett. A kerékpárút elvileg itt kitér jobbra, és elkerüli a parkolót, csakhogy a festés teljesen lekopott, valószínűleg évek óta nem újították meg. Így a biciklis egyenesen haladhatott, azonban az így pont az útjába eső villanyoszlopot ki kellett kerülnie.

A nyomok alapján balra kerülte ki, ott azonban a homályban láthatatlanul húzódott egy kb. 20-25 centi magas szegélykősor, aminek a bicajos nekihajtott.

Mint írják, ez már kisebb sebességnél is brutális esést okozhatott volna, az áldozat valószínűleg itt elvesztette az uralmát a jármű felett és a kb. 4 méterre lévő fának csapódva állhatott meg. “Minden jel arra utal, hogy ha a bicikliutat nem ilyen idióta módon építik meg, és rendesen karbantartják, akkor ez a tragédia nem következett volna be. (…) Ez a kerékpárút jelenleg nem biztonságos, nem szolgálja a közlekedőket, egy ostoba, és drága hiba volt így megépíteni. Jelen állapotában nem lenne szabad járműforgalomra használni, le kéne zárni” – írja a poszt szerzője.

1.5 millió euróból valósult meg a Szeged és Törökkanizsa belvárosa közötti kerékpárút, amelynek szegedi munkálatait 2012. augusztusában kezdték meg. A Szegedbicaj blog azt írja, anno nem volt elég pénz arra, hogy az eredeti terveknek megfelelően irányhelyesen, az úttest két oldalán vezessék a bicikliseket. Akkor dőlt el, hogy az egyik oldalon, a parkosított előkertekben megy majd a bicajút a templomtól kifelé. “2012 októberére nagyjából elkészült a mű. A furcsaságok itt még nem értek véget, az NFÜ ugyanis szabálytalanságot tárt fel a projekt tiszaszigeti szakaszán, ami 20 millió forint büntibe fájt a falunak, de a többi önkormányzat is bukott némi pénzt a késői kifizetés miatt. Azóta csendben rohad az út, sok biciklis túrázó inkább kerül, csak ne kelljen rajta menni” – írja a szenvedélyes hangvételű blogposzt szerzője.

Az írás a “kacskaringós, halálos csapdákkal teli biciklisgettó” kifejezéssel illeti a szakaszt, ami az utóbbi hetekben-hónapokban hozzánk befutott olvasói beszámolók (és személyes tapasztalataink alapján) sajnos nem áll messze a valóságtól.

Mint írja, a kivitelezés gyalázatos minőségű lett, van, ahol teljes a sötétség:

…és van, ahol fény van, de belóg a “susnya”:

Pár “baki” a bicikliút kapcsán, szemezgetve az írásból:

  • A templomig tartó szakaszon hullámos, rázós kerékpárutak épültek,
  • az egyik oldal templomnál domboldalban, kanyarban, gyenge közvilágításnál oldalt váltott, és egy kacskaringós, szinte sehol sem egyenes bicajútban folytatódott a Szerb utcán.
  • A biciklisek útjába bokrok lógtak be, villanyoszlopok, kábelek, tuják, parkoló autók.
  • Az út alapja sem volt túl acélos, amit igazol, hogy azóta több helyen felnyomták a gyökerek.
  • Egy helyen az esővízelvezető árkocskát egyszerűen átvezették a kerékpárúton, rács, minden nélkül.
  • A közvilágítás jó távol esett a bicajosoktól, a növényzet alatt alig jutott fény a közlekedőknek.
  • Mint írják, több Szerb utcai lakos kiakadt, hogy szétdúlták a házak előtti parkosított sávot, kapubeállókat lehetetlenítettek el.

A helyzet a mai napig megoldatlan. A Szegedbicaj blog a következő meglátással zárja a posztot: “Nem ártana, ha hatalmas bicajos fejlődés közepette valaki végigjárná a meglévő bicajutakat, és megszüntetné a veszélyes helyeket, mielőtt újabb tragédia történik.” Az eredeti, általunk szemlézett írást IDE kattintva találod, a szakaszt pedig, ha tudod, kerüld el és nagyon vigyázz magadra!

Fotók és forrás: Szegedbicaj blog

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb