Közélet

Nyilvánosságra hozták, hogy milyen hatásosak a vakcinák, véget ért a koronavírus-ellenanyagszint kutatás

Több mint ezer beoltott körében vizsgálták meg a koronavírus-ellenanyagszintet a Semmelweis Egyetemen: a szerdán publikált eredmények szerint az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a teszt. A kutatásban olyan személyek vettek részt, akiknek korábban a magánlaborokban nulla ellenanyagszintet mutatott a mintájuk – írja a Semmelweis Egyetem honlapján.

1195 jelentkezőnél mértek koronavírus-ellenanyagszintet a Semmelweis Egyetemen a június 15-én meghirdetett, térítésmentes vizsgálaton, amelyen mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására kialakult ellenanyagszintet megvizsgálták. A vizsgálatban olyan személyek vettek részt, akiknél korábban a magánlaborok nulla ellenanyagszintet mutattak ki. 

A VAKCINÁK 88 SZÁZALÉKBAN HATÁSOSAK VOLTAK

Az egyetem honlapjára feltöltött eredményekből az derült ki, hogy az esetek 88 százalékában a vakcinák hatásosnak bizonyultak, pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD domainnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre. A pozitív eredmények aránya alapján mind az 5 kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést – hangsúlyozza az egyetem.

MEGFELELŐEK A KÉSZÍTMÉNYEK

Mint írják, egy vakcina hatásossága azt jelenti, hogy az adott készítmény milyen százalékban tudja megakadályozni az oltott személy megbetegedését, esetleges súlyos szövődményeit. Az eredmény azonban nemcsak a készítményektől függ, azt több más tényező is befolyásolja, mint például az életkor, a krónikus alapbetegségek, az oltás beadásának módja, vagy a beadás óta eltelt idő, illetve a korábban történt fertőzés. A WHO szerint akkor hatásos egy vakcina, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy az minimum 50-60 százalékos hatékonysággal működik. A gyártók adatai szerint ennek a kritériumnak mindegyik, hazánkban alkalmazott, koronavírus elleni készítmény megfelel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb