Közélet

Kemenesi Gábor: a még oltatlanok beoltásával és a védelem nélkül maradtak újraoltásával lepattinthatjuk a negyedik hullámot

“Nagyon fontos a maradék lakosság átoltása, a védelem nélkül maradtak újraoltása és a megfelelő időben történő, fegyelmezett járványvédelmi intézkedések meghozatala és betartása. Ha ez mind sikerül, akkor lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról”, írta Kemenesi Gábor virológus Facebook posztjában.

A virológus arra számít, hogy növekedni fognak az esetszámok, több lesz a fiatal és a nem-oltott új fertőzött, idővel a halálozások száma is emelkedni fog, már a nyáron ideérhet és az ősz is rásegíthet majd, azonban, mint írja, van recept a győzelemre.

A NEGYEDIK HULLÁM ÉRKEZÉSE VÁRHATÓ VOLT”

“A negyedik hullám jól láthatóan körvonalazódik, a mellékelt képeken a nyugat-európai helyzetből és Ázsiából emeltem ki néhány országot, illetve bekerültek olyan országok is, ahol sikeres védekezést sugallnak a számok. A negyedik hullám érkezése várható volt az új kórokozók felbukkanása és az ebből adódó járványok az esetek döntő többségében hullám-természetűek – a legtöbb járvány így működik a természetben”, közölte Kemenesi Gábor.

A KRÓNIKUS MEGBETEGEDÉSSEL RENDELKEZŐ FIATALOK VESZÉLYEZTETETT CSOPORTNAK SZÁMÍTANAK

Minden jel szerint azok az oltottak, ahol tapasztalható valamiféle immunválasz (antitestek, sejtes komponensek, stb), jól védettek maradnak a fertőzés súlyos formája ellen. További jó hír, hogy a gyermekek érintettsége a COVID-19 megbetegedés esetén továbbra is jóval enyhébb az idősebb korosztályhoz mérten, habár a fertőzés hosszútávú hatásáról még kevés adat van. Fontos azonban, hogy a krónikus megbetegedéssel rendelkező fiatalok veszélyeztetett csoportnak számítanak, az ő esetükben (és ő értük is) nagyon fontos a maszk-távolságtartás-higiénia hármasának gyakorlása, olvasható a virológus posztjában.

HOGY A NEGYEDIK HULLÁM SORÁN SZÜKSÉG LESZ – E KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSRA RAJTUNK MÚLIK

Szerinte az, hogy a negyedik hullám során szükség lesz-e kijárási korlátozásra, az rajtunk múlik, hiszen a fegyelmezett védekezés képes az egészségügyi kapacitáson belül tartani a járványt. Arra is felhívja a figyelmet, hogy azok az országok, ahol alacsony az átoltottság, a járvány gócpontjaivá válhatnak, ahol újabb variánsok alakulhatnak majd ki. A virológus szerint azért érdemes felvenni a vakcinát, mert az ingyenes, a vakcina oltási reakciói néhány nap alatt elmúlnak, a COVID-19 hatásai néhány hónap után se, továbbá a vakcina erősebb és jobb védelmet ad a természetes fertőzésnél, valamint a vakcina nem „fertőz”, ellenben a vírust továbbadhatjuk és másokat sodorhatunk bajba.

Forrás: Kemenesi Gábor Facebook oldala/telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb