Szegedi Arcok

Ők építik a jövőt: 10 éves szegedi kisdiákok nyerték meg a World Robot Olympiad Magyarországi Nemzeti Döntőjét

Képzeld el, milyen lenne, hogy amíg elektromos autóddal egy mélygarázsban parkolsz és végzed a dolgodat, közben egy erre a célra tervezett robot végigjárna a járművek között és ahol észleli, hogy a kocsi lemerült, feltöltené azt, mire te visszaérsz és újra utadra indulnál. Ezt a különleges robotot álmodták és tervezték meg az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola negyedikes, mindössze 9 – 10 éves kisdiákjai, Manai Delal, Scurrah Linda és Olár Viktória, akik innovatív és kreatív ötletükkel megnyerték a World Robot Olympiad Magyarországi Nemzeti Döntőjét. Az úttörő ötletről a gyerekek tanárnőjével, Özvegy Judittal beszélgettünk.

MÁR NEM ELŐSZÖR VESZNEK RÉSZT A MEGMÉRETTETÉSEN A KISDIÁKOK

A tanárnő elmondta, a kis csapat életében nem ez volt az első komoly megmérettetés a robotika terén, 2019 – ben vakvezető robotkutya ötletükkel taroltak a World Robot Olympiad világbajnokságon és kategóriájukban az első helyen végeztek. A gyerekeknek pedig azóta is szárnyal a fantáziája, és újabb szenzációs ötletekkel kápráztatják el nemzetközi porondon is a robotversenyek zsűrijeit. A tél folyamán például egy robotszínházat építettek, mellyel olyan magas pontszámot értek el, hogy meghívásos alapon automatikusan bejutottak a World Robot Olympiad robotverseny hazai döntőjébe, ahol megint csak elbűvölték a bírákat elektromos autó töltő robotjukkal, mindezt angol nyelven.

A GYEREKEK AZ IDEI VERSENYRE EGY ELEKTROMOS AUTÓ TÖLTŐ ROBOTOT TERVEZTEK

“A gyerekek egy elektromos autó töltő robotot terveztek. Felkészülésünket nehezítette, hogy a Covid miatt online oktatás mellett, az online térben zajlott a munka. Egy régi tanítványom, aki most az autógyártásban dolgozik, nyújtott szakmai segítséget számunkra, a gyerekek vele beszélgethettek a fejlesztésről és a megoldási módokról”, árulta el Özvegy Judit, aki abba is beavatott, hogy a projekt során bemutatták, ahogy a robot, melyet a gyerekek megépítettek, végigjárja a szintén a kis tudósok által alkotott parkolóházat és ott egy beprogramozott jelzés alapján beazonosítja, hogy melyik autót kell feltölteni, és addig amíg a parkolóházban parkol az autó, addig feltöltené azt, energiát és időt spórolva meg ezzel a tulajdonosnak.

A HIVATALOS DÍJÁTADÓRA JÚLIUS 21 – ÉN KERÜL SOR

A nem mindennapi ötlettel és megvalósítással a gyerekek megnyerték az országos versenyt, melynek hivatalos díjátadójára július 21-én Budapesten kerül sor. Idén sajnos a Covid átformálta a világbajnokságot, az arra továbbjutókat a junior kategóriából választották ki, így a negyedikes kis csapat idén nem mutathatja be találmányát nemzetközi porondon, de a tanárnő bízik benne, hogy jövőre már megnyílik előttük is a lehetőség.

Ha még többre lennél kíváncsi a versenyről, hallgasd meg Özvegy Judittal, a gyerekek tanárnőjével készített teljes interjúnkat.

A képeket köszönjük Özvegy Judit tanárnőnek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb