Mindenmás

Bajonett, réz távcső, selyem ruhanemű – egy csomó, az 1920-30-as évekből való tárgyat találtak a belváros alatt a szegedi múzeum régészei

Az egykori szegedi vár mellett elterülő, a mai belváros ősének tekinthető Palánk városrész területén mindezidáig nem volt lehetőség nagyobb felületű ásatás elvégzésére, az idei évben azonban erre is alkalma nyílt a Móra Ferenc Múzeum Régészeti Osztályának – olvasható a Facebook oldalukon. A régészek az ásatás során többek között felleltek egy bajonettet, egy teljesen ép réz távcsőt, némi selyem ruhaneműt és számos érdekes tárgyat az 1920-30-as évekből.

Mint írják, a Palánkról kevés adat maradt fenn, így a feltáráshoz nagy reményeket fűztek. “Bár a munkálatok még javában zajlanak, az eddigi eredmények máris felülmúlták minden várakozásunkat: a rendelkezésünkre álló terület több mint öt méter vastag rétegsora felöleli az Árpád-kortól kezdve a 20. század elejéig tartó időszakot. Dacára a csodálatos régészeti leletanyagnak, elsőként egy nem régészeti korú, de annál érdekesebb jelenséggel jelentkezünk. A napokban egy téglával kirakott és igen vastag törmelékréteggel betömött, négyzet alakú gödörre bukkantunk” – írják az oldalon, majd hozzáteszik, hogy az ásatásoknak köszönhetően múzeumunk gazdagabb lett:

  • egy hosszú bajonettel,
  • egy bőr- és faborításos, teljesen ép réz távcsővel,
  • bőrcipőkkel,
  • ón- és kerámia gyertyatartókkal,
  • 6 egész éjjeli edénnyel,
  • némi selyem ruhaneművel,
  • és egy, vagy több előkelő összejövetel nem hétköznapi ital-, edény- és pohárkészletének maradványaival, mindezt a 1920-30-as évekből!

A HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYT GYARAPÍTJÁK MAJD A TÁRGYAK

Mivel ezek a tárgyak nem régészeti korúak, így a helytörténeti gyűjteményünket fogják gyarapítani. Jelentőségük „fiatal koruk” ellenére sem elhanyagolható, hiszen nem mindennap kerülnek ilyen kiváló állapotú és előkelő leletek a múzeumunk birtokába. Különösen fontos, hogy egy jelenleg is álló épülethez köthetjük a tárgyakat, így ezek akár családhoz vagy személyhez is köthetővé válhatnak némi levéltári kutatás után. A képek a feltárás közben készültek, a tárgyak konzerválása és restaurálása megkezdődött.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: hre wheels
'Fel a tetejéhez' gomb