Kikapcs

Kenyér, péksüti, kacsaeledel-automata – segíteni szeretnénk, miközben csak még többet ártunk a Búvár-tó madarainak

Kivételes helyzetben van Szegeded, hiszen nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy a természet gyönyörű adottságait és élőlényeit testközelből lássuk. Elég csak a Plázához kiugranunk, ha egy kis nyugodt kikapcsolódásra vágyunk, hiszen itt a kacsák mellett vízityúkokat, szárcsákat és még hattyúkat is láthatunk. Azt sokan tudják, bár még mindig nem elegen, hogy ezeket a madarakat kenyérrel etetni szigorúan tilos, viszont azt már kevesebben, hogy még a kint lévő kacsatáp-automata sem jó gyakorlatilag semmire. Tokodi Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára szerint a folyamatos madáretetéssel nem hogy jót teszünk, hanem inkább még többet ártunk a Búvár-tó gyönyörű madarainak.

“Az emberek mivel gyakorlatilag segíteni szeretnének, magukhoz akarják csalni a madarakat, amelynek nyilván van jó célja is, hiszen ezáltal meg lehet ismerni őket. Még a tőkés récéket úgy ahogy ismerjük, de már a hattyú az egy picit érdekesebb, de a szárcsák, vagy a vízityúkok, amelyek egyébként normál körülmények között csak messzebbről láthatók, itt gyakorlatilag a lábunk előtt totyognak. Ez nyilván nagyon érdekes, és az egy belső késztetés, hogy az emberek próbálják segíteni őket, mert úgy érzik, hogy valamit tenniük kell a folyamatosan csökkenő és pusztuló környezetért, ezért megpróbálják etetni őket, ami egy jó szándék. A probléma ezzel az, hogy nem teszünk jót, hiszen egy teljesen természetes folyamatba nyúlunk ezzel bele” – emelte ki Tokodi Béla arra a kérdésre, hogy vajon mi a gond a folyamatos madáretetéssel, és miért hallunk egyre többször arról Szegeden, hogy a Pláza mögött rendre pusztulnak el a kacsák, és sínylik meg az életet a különbféle madarak.

NÖVÉNYEVŐ MARADARAK – NEM KELL NEKIK KENYÉR, VAGY BÁRMILYEN MESTERSÉGES TÁP

Tokodi Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a madarak növényi táplálékot igényelnek, nem kenyeret, vagy “kacsatápot”. A búvár-tó madarai természetesen már megszokták azt, hogy bizonyos táplálékot elfogadnak, és hát mi van legtöbbször az embernél? Szendvicsmaradék, kenyérmorzsa, péksütemény-darabka.

“Ha belegondolunk ezzel egy olyan dolgot adunk nekik, amelyek károsak, amiben nincs megfelelő tápérték, tápanyag, sőt, néha teljesen idegen dolog, hiszen egy elsősorban növényi táplálékon élő vízimadár mit eszik? Kenyérdarabot, amit mi készítünk el. Ehhez nincs hozzászokva a szervezete és bizony nagyon sok esetben igen komoly belgyógyászati betegségeket, bélgyulladást okozhat, ami a madár elpusztulásával is járhat” – hangsúlyozta a titkár, majd hozzátette, hogy a kis hattyúcsemeték a felesleges és rossz minőségű táplálék akár fejlődési rendellenességet is okozhat, ami már nem ritka jelenség Magyarországon.

NE HASZNÁLJUK A KACSAELEDEL-AUTOMATÁT….

Rákérdeztünk Tokodi Bélánál arra is, hogy mi a helyzet a kihelyezett kacsaeledel-automatával? Hiszen azt gondolná az ember, hogy ez jó indokkal van ott. A titkár ezzel kapcsolatban nyomatékosan megkért mindenkit arra, hogy ne használja senki ezt az automatát.

“A madaraknak van egy természetes tápláléka, amelyeket megtalálnak. Ezek tartalmazzák mindazokat a természetese makro tápanyagokat, amelyek kellenek ahhoz, hogy ők folyamatosan fejlődjenek. Ezekbe az automatákba lévő tápanyagokba viszont ez nincs meg. Tehát alapjába véve azzal segítünk a vízimadaraknak, hogy ha véletlenül sem adunk nekik ebből, mert ez káros” – tette hozzá Tokodi Béla, hiszen 100 évvel ezelőtt sem voltak kacsaeledel-automaták és akkor is nagyon jól felnevelődtek, költöttek a madarak, ezért erre nincsen szükség. Akkor teszünk jót velük igazából, ha leülünk oda és gyönyörködünk bennük.

Tokodi Béla rengeteg hasznos dologról beszél még a Búvár-tó madaraival kapcsolatban. Sasold meg!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb