Mindenmás

Vízfogyasztási tanácsok az egyetem szakemberétől

Rengeteg helyről sok okosságot lehet hallani arról, hogy a hőségben milyen praktikákkal hűthetjük magunkat, amik nem biztos, hogy mind beválnak, ám ha egy doktori címmel rendelkező személytől olvashatunk infókat, azokat érdemes megfogadni.

Dr. Nagy-Grócz Gábor, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánhelyettese, az Alkalmazott Orvostudományi Szakcsoport vezetője arra kínál megoldást, hogy a nyári kánikulában miképpen ne feledkezzünk el a kellő hidratálásról.

NAPI 3 LITERT IS SZÜKSÉGES LEHET MEGINNI

A dékányhelyettes szakvéleménye szerint a normál anyagcsere működtetéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékmennyiség pótlása és tévhit, hogy napi két liter elég lenne. Nyaranta az elfogyasztandó mennyiség akár 3-6 liter között is lehet. Annak érdekében, hogy elkerüljük a vízhiány tüneteit a legideálisabb, ha a nap folyamán többször iszunk kevesebbet, például fél óránkét.

FEJFÁJÁST IS OKOZHAT, HA NEM ISZUNK ELEGET

A szakértő meglátásai szerint a dehidratáció tüneteként megjelenhet akár a szédülés, valamint a fejfájás. Ezek biztos jelei annak, hogy folyadékot kell fogyasztani. Ám a hirtelen túlzásba vitt folyadékbevitel sem egészséges. Nagyobb megterhelést jelent a szervezet számára a hirtelen, nagy mennyiségben elfogyasztott folyadék.

A CSAPVÍZ IS JÓ LEHET

Magyarországon a vezetékes víz minősége a legtöbb településen megfelelő. A csapvíz mellett a nagyobb ásványianyag tartalommal rendelkező ásványvizek fogyasztása is megfelelő lehet. Alkalmanként, például intenzív sportolás közben, főleg nyáron érdemes lehet a magasabb ásványianyag tartalommal rendelkező ásványvizek, illetve izotóniás italok fogyasztása is. Többen javasolják, hogy az ásványvizeket érdemes néhány havonta váltogatni, ne mindig ugyanazt a márkát fogyasszuk, hiszen a különböző vizeknek más és más az ásványianyag tartalma-tette hozzá az SZTE oktatója.

HIDEG, MELEG, KÁVÉ VAGY TEA?

Szintén a doktorúr mondja, hogy hazánkban közkedvelt a hideg italok fogyasztása, de több trópusi országban a meleg folyadékokat részesítik előnyben, kánikulában is. A meleg folyadék a szervezetet hőleadásra készteti, ami izzadásban, tehát párologtatásban valósul meg. A folyadékfogyasztásunkba minden elfogyasztott étel és ital beleszámít. Vízszükségletünk 20-30 százalékát élelmiszerek, ételek fogyasztásával fedezzük. Részesítsük előnyben a nagy víztartalmú élelmiszerek fogyasztását. A teák közül nyáron inkább a gyümölcsteát és a zöldteát érdemes előnyben részesíteni. A kávéval kapcsolatban érdemes odafigyelni, mert a koffein nagy mennyiségben vízhajtó hatású lehet. A mértéktartó kávéfogyasztásnak nem lehetnek komoly, a vízháztartásunkra gyakorolt negatív hatásai egészséges embereknél.

A MAI NAP MÁR SZERENCSÉRE HŰVÖSEBB

Az időjárás előrejelzések szerint napközben már csak 28 fokot mérhetünk, ami jóval kellemesebb, mint a 40 fokot közelítő hőmérséklet.

Via: u-szeged.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb