Szegedi Arcok

Boldogkői Zsolt szerint kötelezővé kell tenni az oltást, vagy nem fogunk tudni megszabadulni a vírustól

Boldogkői Zsolt szerint ősszel berobbanhat egy újabb járványhullám, amely során az oltatlanok lesznek nagyobb veszélynek kitéve – írja az atv.hu. A mikrobiológus professzor beszélt arról is, ha nem tesszük kötelezővé az oltást, nem fogunk tudni megszabadulni a koronavírustól.

Boldogkői Zsolt szerint a trendeket nézve ősszel, a jó idő végével elképzelhető, hogy berobban egy újabb járványhullám. A Spriti Fm Aktuál című műsorában a mikrobiológus professzor egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagy átoltottsági aránnyal rendelkező országokban, mint amilyen Izrael, csak a fertőzöttek száma emelkedik, a halálozásoké továbbra is alacsony, különösen az oltottak körében.

KÖTELEZŐVÉ KELLENE TENNI AZ OLTÁST

Mindebből azt a következtetést vonta le, hogy ha lesz is egy nagyobb hullám, annak során az oltatlanok lesznek veszélynek kitéve. A mikrobiológus professzor szerint, ha csak valami csoda nem történik, akkor csak az oltással fogjuk tudni visszaszorítani a járványt, ezért érdemes lenne kötelezővé tenni azt. Ezt meg kell lépnünk, különben nem fogunk tudni megszabadulni ettől a járványtól – jelentette ki.

BOLDOGKŐI A HARMADIK OLTÁSRÓL IS BESZÉLT

A harmadik oltással kapcsolatban elmondta, ugyanazzal a vakcinával nyugodtan lehet oltani. Immunológiai szempontból annak sincs akadálya, hogy a harmadik oltóanyag eltérő legyen – tette hozzá –, de a gyártók erre vonatkozóan még nem tettek ajánlást. Boldogkői Zsolt azt tanácsolja, hogy akik elmúltak 60 évesek, és eredetileg Sinopharm-vakcinát kaptak, mindenképpen kérjék a harmadik oltást, de például a Pfizerrel vagy AstraZenecával oltottaknak is ugyanezt javasolja. Az immunrendszer ugyanis felejt, ráadásul most egy új variáns hódít.

VASÁRNAPTÓL KEZDŐDIK A 60 ÉV FELETTIEK OLTÁSI AKCIÓJA

A fentiekkel kapcsolatban érdemes azt is elmondani, hogy vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket. György István beszámolt arról is, hogy a hét második felétől a harmadik oltásra is foglalhatnak időpontot a www.eeszt.gov.hu honlapon azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb