Mindenmás

Életbe lépett a vörös kód, a hét végéig még csak nem is álmodhatunk enyhülésről

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tisztifőorvos hőségriasztását figyelembe véve július 27. 8.00 órától július 29. 20.00 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést – számolt be a tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében. A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első.

A vörös kódnak két fontos célja van, egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást. Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

TARTÓSAN MARAD A KÖZEL 40 FOK SZEGEDEN

Az Időkép előrejelzése szerint a hét végéig már biztosan marad a közel 40 fokos hőség Szegeden és környékén. Mint írják, a hétvégén egy hullámzó hidegfront helyeződik fölénk, tehát fokozatosan mindenhol megszűnik a hőség. Szombaton és vasárnap megosztott lesz időjárásunk, legalábbis ami a hőmérsékletet illeti. Északon és nyugaton elkezd mérséklődni a kánikula, ugyanakkor az Alföld déli részén kitart a hőség, szombaton még 36-37 fok is lehet. Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és záporokra, zivatarokra több helyen, akár több alkalommal is számítani lehet. Felhőszakadással, szélviharral és jégesővel kísért heves zivatarok is jó eséllyel előfordulhatnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb