Mindenmás

Mától tűzgyújtási tilalom van Szegeden

Egészen pontosan, Szegeden is. Szombaton életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

TILOS A TŰZGYÚJTÁS AZ EDŐKBEN ÉS A KIJELÖLT TŰZRAKÓHELYEKEN

A Nébih fokozott körültekintésre hívott fel, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. Az előrejelzés szerint a hétvégén az ország döntő részén nem várható csapadék. A csapadékmentes időjárás és a hőség kiszárította az erdők avarrétegét, ami gyorsan terjedő felszíni tüzek és ezekből percek alatt fejlődő koronatüzek kialakulásához vezethet.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi erdőkben és fásításokban, valamint a kétszáz méteres körzetükben, még a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is.

MI VAN, HA GRILLEZNÉL EGYET A KERTBEN VAGY AZ ERKÉLYEN?

A Divany.hu a katasztrófavédelem segítségével utánajárt, mi az amit szabad ilyenkor, és mi az amit nem. Szóval, ha éppen egy kerti grillparty keretében, selfmade-pitmasterként füstölnéd szét a szomszédaid agyát ma délután, a cikk ezen része pont Neked szól.

Mint írják, otthon, a saját kertben lehet tüzet gyújtani grillezés, szalonnasütés, BBQ céljából, de a hosszan tartó szárazság miatt a szokásosnál jobban figyelni kell végig, és biztonságosan kioltani a végén. Társasház erkélyén csak és kizárólag elektromos berendezést használhatsz: a gázpalackos készülékek alapból tilosak, de aki faszénnel, brikettel, parázsló fával szeretne grillezni, az szintén ne az erkélyt válassza ennek helyszínéül – mondta erről Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb