Blog

Szeged 365 Cinema: a túlélő sci-fi feltámadása, szépen, csendben (Hang nélkül 2)

Hosszú hónapok csipkerózsika álmából ébredt fel nemrég Hollywood, legnagyobb örömünkre a Covid-által lestoppolt sci-fi műfajt is feltámasztva. Most következő sorozatunk első sorban azon szegedieknek szól, akik rajonganak a fantasztikus filmek világáért. Három olyan – szerintünk – bitang jól sikerült alkotást ajánlunk, amelyek…

  • vagy megnézhetőek a Belvárosi Mozi – Cinema City kettős valamelyikében,
  • vagy már elérhetőek a streaming szolgáltatóknál, illetve az internet szürke zónájában.

A Szeged 365 Cinema sci-fi szériájának első felvonásában az utóbbi kategóriából merítünk: az Emily Blunt-féle Hang Nélkül 2 nagyjából egy hónapja pörgött a szegedi mozikban, de némi guglizással már fellelhető itt-ott (ebben természetesen nem segédkezhetünk, nem úgy neveltek bennünket, na).

HANG NÉLKÜL 2

Mi ez?

Intellektuális, suttogós sci-fi, 55 millió amerikai dollárból. Világvége, alien-invázió, gyermekeit mentő amazon anyuka, szépen, csendben, hang nélkül.

  • Rendező: John Krasinski
  • Producer: Michael Bay
  • Főszerepben: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds
  • Műfaj: sci-fi, némi horrorelemmel megfűszerezve
  • Bemutató: 2021. július 17. (HUN)
  • IMDB pontszám: 7.4
  • Szeged 365 pontszám, a kollégák véleménye alapján: 6,9

Kinek ajánlott?

Neked való, ha csíped a szörnyes-kergetőzős túlélőfilmeket, illetve ha tombolnak benned a szülői érzelmek. Viszonylag kevés pénzből forgatták le, így a dirr-durr helyett kénytelen a pattanásig feszült atmoszférára, az intelligens forgatókönyvre és a(z esetek többségében) brillírozó szereplőkre hagyatkozni.

Kinek nem ajánlott?

Aki nem tud halkan popcorn-t zabálni a moziban vagy a nappaliban. Csitt már, meghallják a szörnyek.

MAGASAN VOLT A LÉC. SIKERÜLT MEGUGRANI?

Három éve alaposan odavert az első rész, amely újszerű, nagyon merész koncepciójával akkorát ütött, hogy még maga William Friedkin, az Ördögűző című klasszikus rendezője is elégedetten csettintett, mint nyilatkozta, a Hang Nélkül egyenesen a “mozi visszatérése” volt. A képlet egyszerű: adott egy család, akik egy házban elbarikádozva próbálják túlélni az alien-inváziót az apokalipszis után pár hónappal. A szörnyek full vaksik, viszont a hallásuk roppant kifinomult, éppen ezért a film pattanásig feszült másfél órája arról szól, hogy a francba tud egy kétgyermekes család teljes csendben létezni, megspékelve egy kivédhetetlenül hangos extrával: az anyuka a film végén megszüli a harmadik gyermeküket. Ez utóbbi produkciót pedig ugye viszonylag nehéz teljes csendben végrehajtani.

A film itt-ott elég logikátlan volt, már az alapkoncepciót tekintve is: valahogy hihetetlenül hangzott, hogy a meglehetősen primitív alieneket nem tudta lezúzni az amerikai, a koreai vagy tudom is én melyik hadsereg. Bár, ha az első rész megjelenésekor valaki azt mondja nekem, hogy egy influenza-szerű vírus az egész bolygót pár hónap alatt hazavágja, nagyot röhögtem volna. Azóta, a történtek tükrében már a faék egyszerű, vaksi alienek megállíthatatlansága is hihetővé vált.

Szóval, adott volt egy logikai bakikkal teli, de nagyon szerethető első rész, újszerű koncepcióval, nagyon ügyes színészekkel és olyan szörnyekkel, amik tényleg cidrisen néztek ki. Hozzá teszem, a filmtörténet során kb. H.R. Gigernek sikerült még ugyanezt a mutatványt összehozni az Alien-filmek xenomorph-jaival, de nagyon. Szóval, az a bizonyos gerenda magasan volt, az egyik főszereplő ráadásul még meg is halt az első rész végén (John Krasinski, avagy az apuka ezúttal maradt a rendezői székben), kérdés volt, sikerül-e megugrani a második résszel.

IGEN IS, MEG NEM IS

Jó film a Hang nélkül 2, nagyjából mindent tud, amit az első. A baki csak ott van, hogy már láttam az elsőt. A második pedig igazából semmit sem képes hozzá tenni az elődjéhez, gyakorlatilag a felmelegített töltött káposzta esete ugrik be róla. Rendben, kiterjeszti az első rész dimenzióit, hiszen a főhőseink elhagyják az otthonukat és útra kelnek, plusz kapunk egy minimális eredettörténetet (egészen pontosan megmutatják a dögök érkezését és az invázió kezdetét, de sokat nem tudunk meg belőle), viszont cserébe kiveszik az egyik főhős, Lee karakterét (az apa, John Krasinski alakította) aki speciel az első észben nagyon jól működött a másik főszereplővel, a feleségét alakító és a valódi életükben is a felesége Evelyn-nel (Emily Blunt).

Amiben a Hang Nélkül 2 garantáltan megugorja a lécet: nagyobb, drágább, látványosabb – tipikus sci-fi folytatás, és igen, itt érződik a producerként beugró Michael Bay hatása. Egy kis társadalomkritikát is visznek bele, egy elég basic üzenettel: az ember gyarló, még az apokalipszis kellős közepén is (lásd kikötős-balhézós jelenet).

Amiben viszont nem sikerül neki: annak dacára, hogy a világa kitárul plusz a kamaradráma helyett kapunk új szereplőket is, valahogy nem képes újat adni. Cillian Murphy karaktere harmatgyenge, az Oscar-jelölt Djimon Hounsou-t pedig kár volt arra a három snittre elpazarolni. Emily Blunt tökéletesen hozza az anyatigris szerepét, ez viszont gyakorlatilag ctrl+C, ctlr+V megegyezik az első részben látottakkal. A semmit mondó befejezést meg hagyjuk már, ennél még a Barátok Közt is jobban odapörkölt néha (Magdi anyus és a lépcső, micsoda finish, ugye?).

Összességében nálam 10-ből egy erős 6 és feles, a Szeged365-ös kollégáknak (már aki már látta) egy fokkal jobban tetszett. Szóval, összességében klassz és nézős kis sci-fi, ha nem láttam volna az első részét, azt írtam volna, hogy majdnem zseniális (leszámítva az ötlettelen befejezést). De láttam.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb