Mindenmás

Másodfokú riasztás zivatarveszély miatt, harmadfokú a hőségre: ma viharokkal búcsúzhat a közel 40 fok Szegeden (frissítve)

Megállás nélkül érkeztek az újabb és újabb zivatarok éjjel az ország északnyugati részére, míg Szegeden a hajnal sem hozott felfrissülést. A beharangozott érkező hidegfrontnak köszönhetően napközben az ország bármely pontján kialakulhat egy-egy nagyobb zivatar, így könnyen lehet, hogy ezt már Szeged semm ússza meg. Csongrád-Csanád megyében jelenleg másodfokú riasztás van érvényben zivatarveszély, harmadfokú pedig a hőség miatt – írja az OMSZ honlapján.

A Dél-Alföld meteorológia közösségi oldalán így írnak: “Délután a Dél-Alföldön sem kizárt viharos széllökésekkel (térkép) kísért zivatar! A térképen szereplő adatok természetesen nem szentírás, azaz időben és térben is eltérhet majd a valóság. Az OMSZ-féle modell előrejelzés már többedik futtatásra mutat hasonlót, ezért mindenképpen érdemes komolyan venni. Jelenleg (07:47) másodfokú figyelmeztetés van érvényben Csongrád-Csanád és Békés megyékre hevesebb zivatarok kockázata miatt.”

Az OMSZ előrejelzése szerint vasárnap a Dél-Dunántúlon kisebb számban és kevésbé intenzív gócok várhatók. Ezzel szemben délután, este az Alföld, Északi-középhegység vidéke lehet leginkább érintett. A legjellemzőbb és legnagyobb veszélyforrás a szélvihar (60-90 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt) lesz, de jégeső (2-4 cm), esetleg felhőszakadás (20-40 mm) is lehet.

ERŐS GOMOLYFELHŐ-KÉPZŐDÉS VÁRHATÓ

A többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. A keleti, délkeleti szél délnyugatira, majd a front érkezésével északnyugatira fordul, és nagy területen viharossá fokozódik. Emellett zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 38 fok között valószínű. Késő este 16 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet.

FRISSÍTVE (16:15): SZEGEDET ÉS KÖRNYÉKÉT MEGTÉPÁZTA A SZÉL

Apokaliptikus zivatar egyelőre nem tört be Szegedre, egyelőre kaptunk egy jó erős szelet délután három óra környékén. Meg is lett a végeredménye: több mint 50 helyre riasztották délután a tűzoltókat. Legtöbb helyen kidőlt fák, leszakadt faágak és villanyvezetékek okozták a bajt. Részletek:

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
  2. Visszajelzés: youtube
'Fel a tetejéhez' gomb