Smart Szeged

Nemesi Pál: “A Homokhátság elsivatagodásának ügyében sikerült igen népes csapatot egy asztalhoz ültetni!”

A szegedieknek már nem kell messzire menniük, ha testközelből szeretnék megtapasztalni mit okoz a természetben az, ha nem reagálunk megfelelően a klímakrízisre. Az utolsó utáni pillanatban vagyunk a Homokhátság teljes elsivatagodásával kapcsolatban. Nemesi Pál kormánybiztos kérdésünkre azt mondta, hogy egészen nagy csapatot sikerült egy asztalhoz ültetni a homokhátsági ökoszisztéma megmentésével kapcsolatban. Véleményünk szerint is ez a legégetőbb zöld feladat jelenleg a térségben, és a megkérdezett szakértők véleménye is az, hogy utolsó utáni pillanatban vagyunk! A Tisza lesz a megoldás?

Emlékezhetsz rá, nem is olyan rég Kozák Péter igazgató (Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság) árulta el nektek a Szeged365 olvasóinak, hogy milyen munkálatok folynak a Homokhátságon. Ott nagyon gyorsan le lett vezetve a megoldás: “A vízmegtartás érdekében az elsődleges intézkedések különböző víztározók kialakítása, újra használatba vétele volt. Alapvetően a vízmegtartás eszközrendszere a tározók és a belvízcsatornák összességéből adódik össze, valamint a vízvisszatartásra alkalmas műtárgyak építéséből”, mondta el az igazgató, hiszen a vízvisszatartással a szántóföldi növények életképesek maradnak, bőséges termést adnak, a legelőkön a fű eléri a méteres magasságot, ez nagyon sok rovarnak ad életteret, ami viszont táplálékot jelent a madaraknak. Tehát látható, ahhoz, hogy élhető maradjon ez a terület, mindenképpen a víz helyben tartása és ahol szükséges, pótlása jelentheti a megoldást.” 

Ha lemaradtál a cikkről gyorsan csekkold itt:

Nemesi Pál kormánybiztossal (Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős) videóinterjút készítettünk a Homokhátság Szeged melletti területén. A kisfilmben látható, hogy milyen építmények készültek el már, és közben a következő információkat tudhatjuk meg: szakmailag az ATIVIZIG dolgozik a megoldásokon, de a szakminisztériumok munkatársai és a térség település vezetői is a projektet menedzselik, mert az elsivatagodást meg kell állítani. A kormánybiztos azt is elárulja, hogy a Homokhátság Pest megyétől egészen a déli határig tart az országban. Kitért arra is a kormánybiztos, hogy Lezsák Sándor elnök úr is folyamatosan és maximalista hozzáállással dolgozik azért, hogy. megoldódjon ez a kiemelten fontos feladat: meg kell menteni a Homokhátság ökoszisztémáját. A videót nézd meg:

A Homokhátság vízvisszapótlása kiemelten fontos nekünk szegedieknek is, éppen ezért folyamatosan figyelemmel kísérjük a munkálatokat. Hamarosan annak járunk utána, hogy a Tisza hogyan fog eljutni, hömpölyögni (bizony szinte felfelé) a Szeged melletti Homokhátság tetejére!

Az elsivatagodás nem tréfa. Erről itt is írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb