Mindenmás

Tragikus kedd délután: Makóhoz közeli bányatóba fulladt két fiatal (frissítve)

Eddig tisztázatlan körülmények közt ma (2021. augusztus 10., kedd) délután egy Magyarcsanád és Apátfalva közt lévő bányatóba fulladt két helybeli fiatal – adta hírül a rendőrség. A Makói Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.

FRISSÍTVE (22:55): 15 ÉS 16 ÉVES FIÚK AZ ÁLDOZATOK

15 és 16 éves fiúk voltak az áldozatok – tudtuk meg nem hivatalos forrásokból. Miután megtalálták az egyik fiatalt, azonnal megkezdték a protokoll szerinti újjáélesztést, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett, azonban már nem tudtak rajta segíteni. A másik fiút napnyugtakor, a helyszínre riasztott speciális mentőegység találta meg.

NÉHÁNY FONTOS KÉRÉS A RENDŐRSÉGTŐL, A BÁNYATAVAK KAPCSÁN

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, a bányatóban való fürdőzés veszélyeire:

  • A fürdési tilalmát minden esetben, egy jól láthatóan elhelyezett tiltó tábla jelzi!
  • Fürdésnek számít az úszás és a lubickolás mellett például a játékcsónak, vízibicikli, gumimatrac vízen történő használata és az ezekről történő vízbe ugrálás is!
  • A 6 éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben, ahol a fürdés engedélyezett!
  • A fürdésre kijelölt területen rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, megtalálható a mosdó, zuhany, illemhely, hulladék gyűjtő, és a mentésre elsősegélynyújtásra képzett személyzet. Ilyen szolgáltatás nem áll rendelkezésre a bányatavaknál, ezért ez fertőzésveszélyt jelenthet és ha baj van, szakember sincs a helyszínen, aki segíthetne vagy szakszerű ellátást nyújthatna.
  • A bányatavak jellemzője a kiszámíthatatlanságuk. Ezek a tavak hirtelen mélyülnek. Míg a part mellett lehet sekély, néhány lépés után akár több méteres mélység is fogadhatja a tilosban fürdőzőt. Így a víz hőmérséklete sem egyenletes, a felső réteg és az alsóbb rétegek közt jelentős hőmérsékletkülönbség van a nagy mélység miatt. Ez nemcsak komoly úszás tudást feltételez, de a hirtelen hőmérséklet-csökkenés a szervezetet is nagy mértékben igénybe veszi, könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot vagy szívmegállást.
  • Medrükben előfordulhatnak a korábbi munkálatokból származó fémdarabok, munkagép alkatrészek, drótkötelek, melyek könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy csak arra kijelölt helyeken fürdőzzön mindenki, ott vannak ugyanis ehhez megfelelő feltételek! Ha mégis bajba kerülnél, hívd a 112-es segélyhívó számot!

Forrás: Police.hu

A cikkünkben használt fotók illusztrációk.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: magnetisch speelgoed
'Fel a tetejéhez' gomb