Közélet

250 millió forintot zároltak a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumnál, minden értékesíthetőt le akart foglalni a NAV

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) szegedi intézménye, vagyis a Wesley János Óvoda, Általános Iskola, és Gimnázium már tavasszal felkerült az adósok listájára, a közösség elnökének, Iványi Gábornak a közleménye szerint a napokban az adóhatóság már rá is tette volna a kezét az értékesíthető ingóságokra, ha lettek volna ilyenek. Csakhogy ilyet nem találtak, mert a táblák, a padok, nem értékesíthetők a helyszínre érkező hivatalnokok megítélése szerint. Legalábbis ez derül ki Iványi Gábor közleményéből.

A HVG azt írja, hogy a MET a kormány támogatása híján évről-évre egyre nehezebb helyzetbe került, miközben állami feladatokat is ellát, és intézményeiben főként szociálisan rászoruló családoknak nyújtanak segítséget, akár oktatásról, akár más ellátásról van szó. Tavaly augusztusban a normatíván felül járó támogatás felét, az idén júniusban már a teljes összeget vonták el az általuk fenntartott intézményektől, és ahogy azt Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár közölte a Testvérközösséggel, köznevelési szerződést sem kötnek velük a következő tanévre.

FIZETÉSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜZDÖTTEK

A folyamatos elvonások következtében fizetési nehézségekkel küzdöttek a MET által fenntartott intézmények, a szegedi intézmény székhelyével még az adóslistára is felkerültek tavasszal, 250 millió forinttal jegyezte a NAV az iskolát. Most olyan tartalmú levelet küldtek ki az intézményvezetők, hogy a több százmilliós összeget már zárolta a NAV, annak felét, 127 millió forintot le is emeltek a számlájukról. Ennek következtében augusztus 10-én, a fizetési napon a dolgozók bérének csak egy részét tudták elutalni, a második részletet későbbre ígérték, de pontos időt nem jelöltek meg erre. A kialakult helyzet ellenére kitartanak, és türelmet kérnek a kollégáktól.

STRASBOURGBAN PERT NYERTEK, DE EZZEL CSAK RÉSZBEN TUDTÁK PÓTOLNI A KIESETT TÁMOGATÁST

Ezekben Iványi Gábor emlékeztetett arra is, hogy az egyházuk el nem ismerése okán elindított és megnyert strasbourgi per után ugyan a kormány megfizette az általa elismert összeget, de ezzel 2016-ig tudták pótolni a kormányzati döntés miatt kiesett támogatást. Azóta annyi változás történt, hogy a Testvérközösség visszakapta az adószámát, amivel az lehetővé vált, hogy az adójuk egy százalékát legalább utalhassák nekik a támogatók. Az MET intézményei azonban továbbra is nehézségekkel küzdenek. Májusban, miután az adóslistára felkerült a szegedi intézmény, megkereste a HVG Iványi Gábort azzal, hogy mit terveznek a pénzügyi helyzetük tükrében. Akkor még bízott abban a MET elnök, hogy sikerül legalább a béreket kifizetniük teljes egészében, ahogy a korábbi nehézségeket is leküzdötték.

250 MILLIÓ FORINTOT ZÁROLTAK

Korábban is voltak nehézségeik, de akkor túljutottak a buktatókon, Iványi Gábor fizetését is csak akkor utalták már el, amikor minden intézményben megkapták a munkatársak a bérüket. A szegedi dolgozók után meg nem fizetett járulékok az utolsó cseppet jelenthetik a pohárban, ami az elvont támogatások következtében történt meg. A 250 millió forint zárolása, és ennek a felének a számláról való leemelése jelenthetett most olyan pénzügyi zavart, ami miatt a fizetések egy részét tudja elutalni a fenntartó. A közleményt augusztus 11-én tette közzé honlapján a MET, ahogy abban szerepel, a levelet az előző napon küldték meg az intézmények vezetőinek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb