Mindenmás

Véget ért a szegedi kocsmából indult egészségügyi forradalom, megszűnik az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook csoport

Megszűnik az a Facebook-csoport, ahol orvosok a hálapénz eltörlését kezdték el szervezni, és amelynek alapítói közül ma már többen az orvoskamara elnökségének tagjai. A most megszűnő csoport nemcsak az orvosi, hanem a társadalmi közbeszédbe is berobbant tabutémák feszegetésével lett híres.

2015 márciusában alakult meg az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport, amely célul tűzte a hálapénzmentes egészségügyet. Erről szóló első nyílt levelüket néhány hónappal az alalkulás után hozták nyilvánosságra, és 24 óra alatt hétszáznál is több orvos írta alá, névvel, pecsétszámmal. Számuk folyamatosan duzzadt, mígnem a csoport más egészségügyet érintő ügyekbe is beleállt. A hol zárt, hol nyílt csoportban orvosok szokatlan nyíltsággal és őszinteséggel osztották és vitatták meg az éppen aktuális ügyeket.

GYAKORLÓ ORVOSKÉNT AKARTAK TENNI A VISSZASÁGOK ELLEN

“A szegedi Jazz kocsma egy asztala mellett alapítottuk meg Álmos Péter barátom, jelenlegi MOK-alelnök ötletével az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportot” – emlékezett vissza a kezdetekre a Magyar Orvosi Kamara keddi sajtóreggelijén Lovas András intenzív terápiás szakorvos, aki az alapításkor a pszichiáter Álmossal együtt már tíz éve az egészségügyben dolgozott. Ennyi idő bőségesen elég volt számukra, hogy felismerjék és saját bőrükön tapasztalják a rendszer visszásságait.

A RENDSZER JAVÍTHATÓ

“A hálapénz torzító erejét, amely sokszor a szakképzést, a várólistát vagy akár egy vizsgálat és műtét indikációját is befolyásolta, ezzel ellehetetlenítve a szakmai alapokat, vagy éppen az átláthatatlan folyamatokból fakadó minőségbiztosítás hiányát, párhuzamosan pedig a betegelégedettség romlását okozta” – sorolta Lovas, aki egy év angliai, majd izlandi munka után megtapaztalta, hogy a rendszer javítható.

SOKAN AKARTAK VÁLTOZÁST

Lovas Andrásék abban hittek, hogy ha a problémákat feltárják, azokat nyíltan és őszintén kommunikálják, illetve megoldási javaslatokat is adnak, akkor megteremthetik a változás alapjait. Ennek felületéül a Facebookot választották, ahol az első száz fő csatlakozásáig titkos volt a csoport működése. Az első pillanattól látták, hogy rengeteg kollégájuk hasonlóan gondolkodik, mint ők. “A sejtek összeköttetésbe kerültek, és immáron szövetként összekapcsolódva megindult köztünk a diskurzus” – írta le egy orvosi hasonlattal a folyamatot Lovas.

AZ ELSŐ NYÍLT LEVÉL UTÁN PÁR NAPPAL ELÉRTÉK AZ 1001 FŐS TÁRSASÁGOT

A hálapénz torzító ereje, a minőségbiztosítás hiánya és az alacsony bérszínvonal jelen voltak, azt pedig ezrével szomjazták az orvosok, hogy ezen változtathassanak. A titok nyitja rendkívül egyszerű volt, a változás igénye belülről, azaz az orvostársadalomból indult, alulról szerveződő kezdeményezésként, ahol minden egyes megszólaló névvel és a sajtó érdeklődését követően arccal is vállalta véleményét.

ELÉRTÉK A CÉLT, BEZÁRNAK A KAPUK

A Facebook-csoportból szerveződött az Újratervezés, amely 2019 elején a Magyar Orvosi Kamara megújítását tűzte célul. A 2019. novemberi kamarai választáson győzelmet arattak, jelöltjüket, Kincses Gyula korábbi egészségügyi államtitkárt választották elnöknek. A jelentős orvosi alapbérrendezéssel együtt megjelenő törvényi szintű hálapénztilalom bevezetése után Lovas András szerint az 1001 orvos hálapénz nélkül ezzel elérte célját, ezért bezárja kapuit mint közösségi csoport.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb