Mindenmás

Zajlik az élet a szomszédban: ketrecbe bújtak az állatvédők, így tüntettek a kiskunfélegyházi vágóhídon

Az élő állatok számára szenvedést okozó, hosszú távú szállítmányozás betiltását követelték vegán aktivisták a múlt héten a legnagyobb teljesítményű magyar vágóhídnál. Az olasz Pini család tulajdonában lévő kiskunfélegyházi húsüzemnek korábban a magyar hatóságokkal gyűlt meg a baja, a tulajdonosokat 6 milliárdos adócsalással gyanúsítják, most pedig az aktivisták vették górcső alá a céget.

A Telex azt írja, hogy Kiskunfélegyháza központjában, a Petőfi Sándor szobra melletti téren gyűlt össze augusztus 11-én harminc-negyven állatvédő, többségükben huszonéves fiatalok, akik más városokból jöttek el a demonstrációra. Először megbeszélték és kiosztották a szerepeket: ki veszi magára a halál fekete köpenyét, ki mászik be a kis fémketrecbe, és kik tartják majd a táblákat, a molinókat. Ezután a tiltakozás résztvevői különféle alakzatokban fotózkodtak a parkban. Egy kis szünet után összeállt és megindult a menet. A belvárosból elsétáltak a Hungary Meat Kft. vágóhídjáig. Ott ismét alakzatokba állva fotózkodtak.

A CÉGEK ÉVENTE TÖBB MINT 200 MILLIÓ HASZONÁLLATOT SZÁLLÍTANAK AZ EU-N KÍVÜLI ORSZÁGOKBA

A szervezők, az Ébredő Bolygó Alapítvány és a Vegán Aktivisták Facebook-csoportok képviselői főként amiatt tiltakoznak, hogy a különféle cégek évente több mint 200 millió haszonállatot szállítanak európai teherautókon EU-n kívüli országokba, sokszor kegyetlen körülmények között. A hazai tenyésztők és a hazai vágóhidak között rövidebb az út, de tőlünk is nagy számban visznek ki állatokat külföldre, és persze hoznak is ide más országokból.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

12 ORSZÁGBAN LESZ ILYEN MEGMOZDULÁS

Vida Raul, a Prove.hu és a Csir Kevin alapítója a Telexnek azt mondta: nem egyetlen feldolgozót céloznak meg, a mohácsi húsüzemnél is volt már hasonló demonstráció. A félegyházi vágóhídhoz azonban rendszeresen járnak a kamionokon lévő állatokat fotózni. A mostani akció azért is folyik, mert az amerikai állatvédő szervezet német csoportja, a PETA Deutschland nemzetközi kampányt indított, aláírásokat gyűjt, és 12 országban volt vagy lesz ilyen megmozdulás.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYRŐL IS ÉRKEZETT TÜNTETŐ

Nagy Ervin, az Ébredő Bolygó Alapítvány kurátori tagja is bebújt a ketrecbe. Szerinte azért is kegyetlenség az állatok szállítása hosszabb távokon, mert útközben nem jutnak vízhez, nyáron szenvednek a hőségtől és a zsúfoltságtól is. Aztán a húsüzemek parkolójában hosszú órákig várnak arra, amíg „sorra kerülnek” a vágóhídon. Az egyik résztvevő Hódmezővásárhelyről jött. Gyarmati Dorka azt mondta, ő etikai okokból vegán. Ő azért bújt be a téren a ketrecbe, mert ezzel is szeretné felhívni az ismerősei figyelmét arra, milyen jót tennének az állatoknak – és a saját egészségüknek – már azzal is, ha kevesebb húst ennének. Emellett a klímaváltozás elleni küzdelmet is nagyon fontosnak tartja. Úgy tapasztalja, a hasonló kiállás nem hatástalan. Szerinte egyre többen vannak a vegánok, és ezt a társadalmi-fogyasztói átalakulást az élelmiszeripar új termékekkel szolgálja, ami a húsmentes táplálkozás iránti igény növekedését mutatja.

BE KELL TILTANI AZ ÉLŐÁLLATOK EXPORTJÁT

A demonstrálók szerint be kell tiltani az élő állatok exportját, ezért a német állatvédőkkel közösen fordulnak az Európai Unió különféle szervezeteihez. Nagy Ervin úgy véli, a magyar állami szervezetek még nem elég érettek ezekre a javaslatokra, ám ez nem maradhat így sokáig. Arra a kérdésre, hogy a hazai és a nemzetközi gazdasági érdekekkel szemben reálisnak vélik-e az élő állatok exportjának betiltását, azt a választ kapták, hogy sok országban egyre több állatvédő szervezet követel hasonló intézkedéseket, ami eljut gazdasági irányítókhoz és politikusokhoz is.

Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

BÉKÉSEN ZAJLOTT A DEMONSTRÁCIÓ

Az előre bejelentett, szabályos demonstráció békésen zajlott. Előbb e-mailben, majd telefonon is megkereste a Telex a Hungary Meat Kft.-t, hogy megkérdezzék, mit tudnak tenni az állatok szállítás közbeni szenvedésének enyhítésére és azért, hogy ne kelljen órákig a parkolóban várakozniuk. A cég számán egy női hang jelentkezett, aki kapcsolt egy számot. A vonal másik végén lévő nő nem mutatkozott be, a kérésünkre sem volt hajlandó elárulni a nevét, és meglehetősen barátságtalan hangon azt mondta: mindenki szabadságon van szeptemberig, aki a kérdésre felelhetne, majd akkor válaszolnak.

6 MILLIÁRDOS KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁSSAL VÁDOLJÁK A CÉGET

Egészen más okok miatt az utóbbi időben többször lehetett olvasni a sajtóban a csúcsidőben akár 600 munkást foglalkoztató, a hazai és külföldi állattenyésztők sertéseinek százezreit felvásárló üzemről. A Kecskeméti Törvényszéken ősszel folytatják azt az év elején megkezdett pert, amelyben a fővádlott a húsüzem tulajdonosa, Piero Pini. Ő régi olasz húsipari dinasztiából származik, nálunk már 26 éve működik cége, korábban a Budapest Honvéd FC tulajdonosa is volt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett adócsalással (költségvetési csalás) és pénzmosással vádolta meg az olasz családfőt, a fiát, Marcello Pinit, és még igen sok embert – írta meg korábban a 168 óra. A kár értéke összesen 6,1 milliárd forint, a vádlottak száma pedig 110 fő. A többségük különböző gazdasági kapcsolatban állt a vágóhidat irányító Hungary Meat Kft.-vel, például munkaerőt szervezett a cégnek, de fiktív számlák is szerepelnek a vádpontok között.

NÉGY CÉGET ADTAK EL, HOGY MEGTÉRÍTSÉK A KÁRT

Az ügyet követő 24.hu szerint Piero Pini, aki korábban hónapokig volt előzetes letartóztatásban, négy külföldi céget adott el azért, hogy a perben szereplő kárt megtérítse a magyar államnak, és a vitatott 6 milliárdot átutalta a NAV-nak. Az előkészítő tárgyalást februárban azért tartották, mert ilyenkor az ügyészség a hosszadalmas eljárás megspórolására felajánl egy büntetést a vádlottaknak. Ha ezt elfogadják, akkor nem tartanak tárgyalást, kihirdetik az ítéletet. Összesen 28 vádlott ellen így már tárgyalás nélkül ítéletet is hoztak, akik között hatodrendű, valamint harmincad- és századrendű is van. A februári ülésen Piero Pininek és a fiának, Marcellónak 3 év 6 hónap fegyházbüntetés kért az ügyészség, úgy, hogy feltételesen nem bocsáthatók szabadlábra. Emellett mindkettőjüket 4 évre javasolják majd eltiltani gazdasági társaság vezető tisztségének betöltésétől.

A tiltakozók a vágóhídnál – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb