Sport

Szeged ad otthont a kajak-kenu országos bajnokságnak és világbajnoki válogatónak: 257 versenyző érkezik városunkba

Harminckilenc egyesület képviseletében 507 beülőben 257 versenyző adta le nevezését a péntektől vasárnapig tartó szegedi kajak-kenu országos bajnokságra, egyben világbajnoki válogatóra.

A mezőnyben közel teljes létszámban ott lesznek a tokiói játékokon szerepelt válogatottak is, így az 1000 méteren aranyérmes Kopasz Bálint és a 200-on olimpiai bajnok Tótka Sándor. Csipes Tamara, Kozák Danuta és Medveczky Erika kért és kapott ideiglenes felmentést – utóbbi az esküvője miatt -, de a vb-t mindhárman vállalják. Lucz Dóra viszont nem indul a vb-n, ahogy a még mindig nem egészséges Fejes Dániel sem, akire további kivizsgálás, illetve rehabilitáció vár.

NAGYJÁBÓL MEGVAN A VB-CSAPAT

Az olimpiai számokban nagyjából megvan a vb-csapat, a többiben viszont nyílt a küzdelem, azokban a versenyzőknek meg kell győzniük a szakvezetést, mindenekelőtt Hüttner Csaba felnőtt gyorsasági szövetségi kapitányt, hogy számoljon velük a keret összeállításánál. A szakember emlékeztetett: a pandémia miatt az a rendkívüli helyzet állt elő a sportágban, hogy olimpiai évben is rendeznek világbajnokságot, annak időpontja pedig a tokiói ötkarikás játékok miatt a szokásosnál pár héttel hátrébb csúszott.

AZ OLIMPIAI HALASZTÁS ELLENÉRE MEGRENDEZIK A VB-T

Hüttner Csaba az MTI-nek kiemelte: a sportág és a versenyzők közös érdeke volt, hogy az olimpia halasztása ellenére is rendezzenek idén vb-t. A kajak-kenu ismét meg tudja magát mutatni, képviselői számára pedig nem veszik el egy lehetőség arra, hogy vb-részvétellel, illetve vb-érmekkel gyarapítsák karrierjüket. “A tokiói indulóink közül pár nap pihenőt mindenki beiktatott a programjába, de azóta már újrakezdték az edzéseket. Örök igazság, minél hosszabb a kihagyás, annál hosszabb a visszatérés is. Az idő rövidsége miatt szakmailag sokat ehhez az edzésprogramhoz most nem lehet, de nem is kell hozzátenni. Tokióban mindenki csúcsformára volt kihegyezve, gyakorlatilag azt kell szinten tartaniuk” – mondta, majd hozzátette, hogy a vb-ig hátralévő időszakot nem fizikailag, sokkal inkább mentálisan lesz nehéz kezelni, mert akár sikeres, akár sikertelen volt egy versenyző az olimpián, mindenképpen fejben dől el, hogy ezekre a hetekre, majd annak lezárására miként tud koncentrálni.

KOPPENHÁGÁBAN LESZ A VILÁGBAJNOKSÁG

A vb-t szeptember közepén, Koppenhágában rendezik, a tokiói olimpián 17 magyar kajak-kenus indult, ők összesen 50 pontot gyűjtöttek, a magyar olimpiai csapat 156-os összterméséből. A magyar kajak-kenusok hat érmet, közte három aranyat nyertek Tokióban. Az ob pénteken 10.30-kor a női C-1 500 méteres versenyszám előfutamaival kezdődik, míg vasárnap 16.25-kor rajtol az utolsó futam, a női C-1 5000 m-es döntő. Negyven számban avatnak bajnokot, közte a már világbajnoki programban is szereplő 200 m-en két vegyes számban (K2 és C2), valamint a SUP-osoknál kemény deszkán 15 kilométeren.
   

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb