Közélet

Az Orvosi Kamara azt kéri, zárt térben hordjunk maszkot és ajándékkal jutalmazzák meg az oltást felvevőket

A védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatát, a hatékonyabb kontaktkutatást és a beltéri maszkviselést javasolja a Magyar Orvosi Kamara. Közleményükben arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus új, lényegesen fertőzőbb változata, a delta variáns itt van közöttünk, a védekezésnek pedig “nyoma sincs”.

A környező országokban ismét fellángolt a járvány, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a hazai átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is gyors terjedés tapasztalható. A kamara ezért ismét felhívja a figyelmet az oltás fontosságára, és javasolja a védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatát és a hatékonyabb kontakt kutatást.

“Elengedhetetlen a megelőzés, hiszen a nemzetközi tapasztalatok alapján még az oltottak sincsenek teljes biztonságban. Bár az oltás nagymértékben csökkenti a komolyabb szövődmények kialakulását, a járvány terjedését csak lassítja, így az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak. Ezért a Magyar Orvosi Kamara továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy maradjanak elővigyázatosak, figyeljenek a védekezésre: tartsanak távolságot, zárt térben hordják a maszkot, tartsák be a kézmosás és kézfertőtlenítés szabályait!” – írják közleményükben.

JUTALMAZZÁK MEG AJÁNDÉKKAL AZ OLTÁST FELVEVŐKET

Egyúttal arra kérik a döntéshozókat, hogy a járvány negyedik hullámának küszöbén minden hatékony eszközt vegyenek igénybe, amivel ösztönözni lehet a lakosságot az oltásra felvételére. Például létesítsenek mobil oltópontokat a rendezvényeken, vigyék közel az oltást a hátrányosabb helyzetű településeken élőkhöz. Ezeken a mobil oltópontokon lehetőség szerint egydózisú vakcinát alkalmazzanak, az oltást felvevőket pedig jutalmazzák egy kis ajándékkal.

Hasonlóképpen vélekedett korábban Duda Ernő is:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb