Közélet

Rusvai Miklós: 200-250 fertőzöttnél jöhetne a kötelező maszkviselés, még 800 ezer embert be kell oltani

Napi 200-250 friss fertőzött esetén tartaná a maszkviselés ismételt bevezetését szükségesnek Rusvai Miklós. A virológus szerint körülbelül még 800 ezer embert kellene immunizálni, hogy csökkentsük a halálozási arányt.

Úgy gondolom, hogy szeptember tájékán újra kötelező lehet a maszkviselés, de ez a járvány berobbanásától függ. A heti szennyvíz adatok még kedvezőek voltak, így még nem ér minket túl nagy meglepetés. Az augusztus 20-i tűzijáték, az iskolakezdés viszont elhozhatja az esetszámok növekedését – mondta Rusvai Miklós virológus a Blikk-nek adott interjújában.

MEG FOGJUK ÉREZNI A TÖMEGRENDEZVÉNYEK HATÁSÁT

Rusvai Miklós továbbá a Spirit FM-nek azt mondta, hogy a most következő tömegrendezvények miatt aggódik, szerinte ezek hatását meg fogjuk érezni, lépcsőzetes emelkedés jöhet a rendezvények után a fertőzésszámban. A virológus arról is beszélt, regisztráció nélkül kellene oltani, a szegregációban élők között sokan vannak, akik emiatt nem oltakoznak. A virológus továbbá kifejtette, hogy hogy napi 200-250 friss fertőzött esetén tartaná a maszkviselés ismételt bevezetését szükségesnek, és ha tovább emelkednének a számok, “fontos lenne a védettségi igazolvány becsületének visszaállítása is”.

MÉG 800 EZER EMBERT KELLENE IMMUNIZÁLNI

Szerinte nem oltunk annyit, hogy megállítsuk a vírust. “A vakcinázás azt akadályozza meg, hogy valaki megbetegedjen, meghaljon, de a fertőződést nem. Körülbelül még 800 ezer embert kellene immunizálni, beleértve a 12 év fölötti kiskorúakat is ahhoz, hogy csökkentsük a halálozási arányt és az egészségügyre nehezedő nyomást” – fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb