Szegedi Arcok

Hotel Menthol szegedi módra: Zánkán szívják magukba a kreativitást a gyerekek – exkluzív interjú Csomor Ágival, a Szegedi Gyermekszínház vezetőjével

Jó szegediként nem is gondolnánk, hogy a közel 10 éve működő Szegedi Gyermekszínház berkein belül mennyi kreativitást, boldogságot és támogatást kaphat egy gyermek. Főleg úgy, ha olyan csapat áll az ott tevékenykedő gyermekek mögött, akik a szívüket és a lelküket is kiteszik értük. Csomor Ágnes 2012 óta vezeti a jövő reménységeit Szegeden, és a vele készült interjú alatt egyben megbizonyosodtunk: ezek a gyerekek bizony jó kezekben vannak. Ágnes olyan szeretettel és buzgósággal mesélt róluk és a jelenleg zajló zánkai táborról a Szeged365-nek, hogy már csaknem azon kaptuk magunkat, hogy a legszívesebben lekocsikáznánk közéjük egy jó pár napra.

Mert bizony, ahogy minden évben, úgy most is éppen a Balaton partján, Zánkán táboroznak a gyerekek! Magukba szívják a magabiztosságot, a kiegyensúlyozottságot, a kreativitást és mindazt, ami hozzásegíti őket a boldog felnőttkorhoz. „Évek óta megtartjuk az Országos Színház Tábort Zánkán, ahova mindig ugyanazok a gyerekek jönnek vissza az ország legkülönbözőbb pontjairól. De, idén nagyon szerencsések vagyunk, hiszen a táborunk nemzetközivé nőtte ki magát, most már határon túli gyerekeink is vannak” – mesélte boldogan az újdonságokat Csomor Ági, majd hozzátette, hogy egy igazi kulturális panoráma alakult ki, ami azért is fontos, mert a gyerekeknek hatalmas szükségük van arra, hogy legyen egy élménydús közösségi életük nyaranta.

KÖTELÉKEK, BARÁTSÁGOK SZÜLETNEK A 10 NAP ALATT

Nem hazudunk, ha azt állítjuk, hogy mindenki volt ilyen-olyan táborban gyermekkorában, ahol életre szóló barátságok, kapcsolatok is születtek. Nos, nincs ez másként Zánkán sem, sőt! Csomor Ági már előre attól fél, hogy mi lesz, ha véget ér a 10 napos tábor. „Van erdélyi, felvidéki és magyarországi résztvevőnk is a táborban, és hihetetlen, de olyan nagy barátságok és kapcsolatok születnek, hogy ez valami fantasztikus. Nagyon szeretik egymást itt a gyerekek. Gyakorlatilag tartják a kapcsolatot év közben is, és olyan nagy találkozás lett itt Zánkán, hogy el sem tudom képzelni mi lesz, ha vége lesz a tábornak 22-én. Ez egy nagyon-nagyon összekovácsolt közösség, ami valójában a célunk is. Arra törekszünk, hogy egy olyan közösségi teret hozzunk létre a gyerekeknek, amiben fejlődni tudnak és ez által egyfajta hovatartozási érzést kapnak. Ez az, ami a legfontosabb most ennek a korosztálynak” – hangsúlyozta a színésznő, és azt is elárulta, hogy a táborban lehetőségük van kipróbálni a táncot, az éneket és a különböző színjáték-formákat, amiben a 10 éve együtt dolgozó kiemelkedő és állandó stáb van segítségükre. Hogy kik ők? Mutatjuk: Fehér Adrienn, Emerton díjas jazz énekesnő, zenei munkatárs, színművész, Farkas Andrea, színművész, Szakáll Attila, koreográfus, Kárász Zénó, színművész és Maláj György, drámapedagógus.

TAVALY HAIR, IDÉN HOTEL MENTHOL

„Mindannyian azon dolgozunk, hogy a nyári színházi társulat emlékezetes legyen a gyerekeknek. Ezért, ahogy minden évben, úgy most is egy darab keresztmetszetén dolgozunk. Tavaly a Hair-t vittük színpadra, most pedig a Hotel Menthol-lal készülünk, ami azt jelenti, hogy a három nagy fő számra koreográfiát készítünk, ezek közé pedig prózai jeleneteket szúrunk be” – avatott be bennünket a részletekbe Csomor Ági, és hát valljuk be: nagyon
kíváncsiak lettünk a végeredményre. Ezzel kapcsolatban a színésznő megnyugtatott bennünket, hogy az idei évben is készül róla videó és a jelmezeket is gondosan megtervezték, amelyeket természetesen most is a gyerekek készítettek el.

TÁMOGATÓ KÖZÖSSÉG A MAGABIZTOS FELNŐTTKORÉRT

Adódott a kérdés, miután rájöttünk, hogy Ági mennyire lenyűgöző módon viseli a szívén a szegedi gyerekeket, hogy mégis honnan fakad mindez? Jött is a válasz: „Mert én is voltam fiatal, és én is voltam színinövendék. Pont ezért tudom azt, hogy mennyire fontos az, hogy legyen egy támogató közeg, akik olyan úton tudják terelni a fiatalokat, hogy azok elérjék az álmaikat. Fontos tudni, hogy a Szegedi Gyermekszínház társulata mellett a stúdióoktatásnál nem az a célunk, hogy ők színészek legyenek, hanem az, hogy olyan gyerekek kerüljenek ki az életbe, akik jó önértékelléssel, és egészséges értékrenddel rendelkeznek” – vallja a színésznő mindarról, amiért olyan keményen dolgoznak mind a stáb munkatársai, mind a kezeik közül kikerülő gyerekek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb