Közélet

Gulyás Gergely: Magyarországot is el fogja érni a negyedik hullám, de nem zárjuk le az országot

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő újságírók elé áll a nemzeti ünnepet követően. A kormányszóvivői tájékoztató témáiról egyelőre még nincs további információ, tehát kíváncsian várjuk, vajon mit jelentenek be? Tarts velünk, és nézd élőben a Kormányinfót a Szeged365-tel.

Kormányinfót egyébként legutóbb szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt, július 22-én tartottak. Gulyás Gergely akkor többek között arról beszélt, hogy a kabinet előtt van a Kereskedelmi és Iparkamara javaslata, amelynek alapján az egészségügy mellett más területekre is ki lehetne terjeszteni az oltás kötelezővé tételét, de végleges döntés még nem született a kezdeményezésről.

11:11 ELINDULT A KORMÁNYINFÓ

Elindult a mai Kormányinfó, Szentkirályi Alexandra köszöntötte a nézőket és elárulta, hogy az afganisztáni helyzetet is érintik ma, valamint az aktuális kormánydöntésekről lesz szó.

11:13 TELJES A KÁOSZ AFGANISZTÁNBAN

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy tegnap ülésezett a kormány az afganisztáni helyzet miatt is. 20 évvel ezelőtt amerikai kérésre mentünk be, és most ezért hagytuk el az országot. Teljesen kaotikus helyzet van az országban, az ellenőrzést a tálibok gyakorolják – tette hozzá. A fő cél, hogy a magyarokat kihozzuk. Ez egy kudarcos misszió volt, amit értékelni kell – mondta a miniszter. 

11:15 78 EMBERT HELYEZTEK BIZTONSÁGBA

Ruszin Szendi Romulusz, a honvédség vezérkari főnöke arról beszélt, hogy Kabul mellett van egy műveleti terület, ahová az embereket viszik előre. Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek. 78 embert helyeztek eddig biztonságos helyre. Sem a műveletet, sem a katonák biztonságát nem segíti, ha valakik megpróbálják felkutatni a honvédségi akciót – tette hozzá. 

11:18 NŐTT A MAGYAR KATONÁK ELISMERTSÉGE, NEM TÁRGYALUNK A TÁLIBOKKAL

A honvédség vezérkari főnöke közölte, hogy a szövetségesekkel működnek együtt Afganisztánban. A misszió legnagyobb eredménye, hogy a magyar katona elismertsége nagyon nagyot nőtt. Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy nem tárgyalunk a tálibokkal, majd hozzátette, hogy jelentős migrációs hullámra számítanak. Mindenki azt mondja, hogy a 2015-ös migrációs hullám nem valósulhat meg, ezért a környező országoknak kell segítséget adni. Semmilyen kvótát nem fogadunk el – tette hozzá. Egyelőre a szövetségeseinket és a magyarokat próbáljuk menteni. 

11:27 JÁRVÁNYHELYZET, NEGYEDIK HULLÁM

A kormány tegnap ülésezett – emelte ki Gulyás Gergely, majd hozzátette, hogy Magyarországon a legjobb a járványhelyzet. Európában megindult a 4. hullám, ami hozzánk is megérkezik. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy 6 millió felett van a védettek száma az országban. A negyedik hullám intézkedései el fognak térni a korábbiaktól.

11:29 KÖSZÖNET AZOKNAK, AKIK FELVETTÉK AZ OLTÁST

Mindenkinek köszönetet mondott a miniszter, hogy beoltatta magát. A hatékony védekezési eszköz a oltás. Ha valaki megbetegszik oltottan, akkor a sokkal kisebb az esélye annak, hogy súlyos állapotba kerül. Nincs érdemi különbség az egyes oltások között – mondta Gulyás.

11:30 MINDEN 65 ÉVE FELETTI OLTATLANT FELKERESNEK

Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy felkeresnek minden 65 év felettit, aki nem oltatta be magát, majd hozzátette, hogy a harmadik oltás is elérhető. Mindenkit felkeresnek az idősek közül, akik eddig nem oltották be magukat. 165 ezren vették fel eddig a harmadik oltást. Közel 8 millió vakcina áll rendelkezésre – mondta a miniszter. “A legfontosabb nem a harmadik oltás” – emelte ki a miniszter. A fiatalok oltása is folytatódik, de négy napon tömeges oltási akció is lesz.  

11:33 RENDES OKTATÁS LESZ, NEM LESZ LEZÁRÁS SEM

Nem kerül sor az ország lezárásra, munkahelyi korlátozás sem kell, valamint rendes oktatásban tanulhatnak a diákok is szeptembertől – tette hozzá Gulyás Gergely. Újabb oltási akció indul majd ősszel – mondta Szentkirályi Alexandra.

11:38 NEM VÁRT SIKER A GAZDASÁGBAN

Nem várt sikert ért el a magyar gazdaság azzal, hogy sikerült elérni a 2019-es teljesítményt – mondta Gulyás Gergely. Bízik benne, hogy sikerül elérni a 5,5 százalékos idei bővülést, valamint eddig soha nem látott nyugdíjprémiumot tudnak majd visszafizetni. Hivatalos várakozás a 6 százalék feletti növekedést, de a cél, hogy a magyar gazdaság el tudja kerülni a segélyalapú gazdaságpolitikát. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb