Közélet

Kormányinfó, Gulyás Gergellyel: “Brüsszel megtámadta Magyarországot” (frissítve, live)

Mármint, nem a Szeged365.hu-n tartják a soron következő kormányinfót, hanem élőben adjuk, videós és szöveges tudósítás formájában. Mi ezekre a témákra számítunk: gyermekvédelmi népszavazás, Pegazus-botrány, harmadik oltás és persze a “jó öreg” Delta-variáns.

Cikkünk folyamatosan frissül!

09:06 GULYÁS GERGELY: EGYEDÜL MARADTAM

Elindult a mai kormányinfó, Gulyás Gergely rövid összefoglalót ígért a szerdai kormányülésről. Szentkirályi Alexandra ma nincs, a miniszter Egerbe siet, mint mondta, ez most rövid lett.

09:07 NÉPSZAVAZÁS, BRÜSSZEL, MIEGYMÁS

Az emberi méltóság sérthetetlen, ugyanakkor az is alkotmányos feladata az államnak, hogy a gyermekek védelmét ellássa – mondta Gulyás Gergely, aki megismételte Orbán Viktor szerdai bejelentését, jön a gyermekvédelmi népszavazás.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt. A helyreállítási alapban már megegyeztünk, de Brüsszel ezt újranyitotta – tette hozzá.

09:10 ÉV ELEJÉN JÖHET A NÉPSZAVAZÁS

“1989 óta fontos ügyekben a népszavazás rendkívül fontos volt” – mondta a miniszter. Gulyás Gergely szerint legkésőbb idén év végén, vagy éppen az év elején meg lehet tartani a népszavazást.

09:11 ELŐFINANSZÍROZZÁK A HELYREÁLLÍTÁSI ALAP FORRÁSAIT

“Az uniós pénzeket eddig is előfinanszírozta a magyar állam, most is ezt fogjuk tenni” – magyarázta Gulyás Gergely, magyarán mondva, amíg a tárgyalások zajlanak, előfinanszírozzák a helyreállítási alap forrásait. A miniszter kijelentette, hogyha egy klub tagjai vagyunk, akkor jogunk van hozzászólni a közös ügyekhez.

09:14 MEGÉRKEZETT A DELTA VARIÁNS, SŐT, MÁR VAN GAMMA IS

Ma reggelre újabb 15 fő esetén igazolták a delta-variáns jelenlétét, továbbá egy esetben a gamma variánst. Összesen eddig 23 főnél mutatták ki a delta és két esetben a gamma variánst – mondta a miniszter, aki hozzá tette, a delta variánsnak sokszorosa a gyorsasága és agresszivitása a többi változathoz képest. Ez esetben az oltás is kevésbé hatékony,viszont még mindig ez a legjobb megoldás. “Csak az oltás nyújt védettséget” – tette hozzá Gulyás Gergely, majd mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát. 

EGY ÚJSÁGÍRÓI KÉRDÉS ÉS EGY IZGALMAS VÁLASZ, EGYBEN PROGNÓZIS AZ ŐSZRE

A Kormányinfó vége felé a Menedzsment Fórum riportere tett fel pár kérdést, a Gulyás Gergely által adott válaszok között pár olyan gyöngyszem is akadt, ami előrevetíti, mi vár(hat) ránk, szegediekre a negyedik hullám során. Az újságíró azt kérdezte, hogy – amennyiben az ősszel tényleg lesz újabb járványhullám – mekkora esetszámnál jön majd el az idő arra, hogy intézkedésekkel (értsd: szigorításokkal) reagáljon a kormány.

Íme a válaszban elhangzott fontosabb tételek:

  • Nem fog bennünket elkerülni a negyedik hullám, már több európai országban elkezdődött és nincs ok azt feltételezni, hogy Magyarországon ez máshogy lesz.
  • Mivel a delta variáns terjedése gyorsabb és agresszívebb, az intézkedések kezdetét jelentő számot alacsonyabban kell meghatározniuk, mint legutóbb.
  • Olyan korlátozásokra lehet majd szükség, amelyek azokat fogják érinteni, akik még nem oltatták be magukat.
  • Mint Gulyás Gergely kifejtette, ez valószínűleg nem jelent majd olyan zárást, amelyet tavaly két alkalommal is el kellett szenvednie a magyaroknak (és szegedieknek, bár az utóbbi kifejezést nem a miniszter tette hozzá, ejnye).

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb