Szegedi Arcok

5000 eurót ajánlott négy migráns az egyik olvasónknak, ha elviszi őket

Nem vitte. Az eset ma reggel történt, az 55-ös úton lévő benzinkúton, Ásotthalomnál. Az olvasónkhoz tankolás közben lépett oda négy – elmondása szerint illegális bevándorlónak tűnő – férfi és a címben említett, magyar pénzben másfél millió forint feletti összeget ajánlották, ha elviszi őket a fővárosba.

Mint Laci (akinek a teljes nevét kérésére nem írjuk le) nevű olvasónk ma délelőtt elmondta, az autóját tankolta, amikor odalépett hozzá négy férfi, akik tört angollal arra próbálták megkérni, vigye el őket a Keleti Pályaudvarra. A kért szolgáltatásért 5000 eurót ajánlottak, amire az olvasónk kategorikus nemet mondott, bement fizetni majd tovább hajtott. Úgy korrekt, ha megjegyezzük: 100%-ig nem biztos, hogy illegális bevándorlók voltak, Laci az akcentusuk és a kinézetük alapján gondolja, hogy azok lehettek. Mint mondta, hatan voltak a kút parkolójában, a társaságból négy férfi lépett oda hozzá, a másik kettő távolról nézte az eseményeket. Mint az olvasónk mesélte, a férfiak az elutasításra mindenféle agresszió nélkül visszasétáltak társaikhoz.

LACI JÓL DÖNTÖTT: TÖBB ÉV SZABADSÁGVESZTÉSSEL IS JÁRHAT EGY “FUVAR”

Az olvasónk kategorikus nemet mondott a négy férfinak. Jól tette, több szempontból is: az embercsempészés bűncselekmény, ráadásul mint az egyik szakmai portál írja, a bűncselekmény már akkor is befejezettnek számít, ha a segítségnyújtás megvalósult, függetlenül attól, hogy az államhatár átlépésére vagy annak megkísérlésére sor került-e. Tehát, Laci akkor is embercsempészést követett volna el, ha csak a Keleti Pályaudvarig viszi a hat fős társaságot.

A hatályos jogszabályok szerint a büntetési tétel alapesetben 1-5 évi szabadságvesztésre, a minősített eseteknél 2-8 évre emelkedett. A minősített esetek súlyosabban büntetendő köre 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett, ide tartozik a csempészett személy sanyargatásával, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy üzletszerűen, vagy bűnszövetségben történő elkövetés. Amennyiben a felsorolt minősítő körülmények közül egyszerre több is megállapítható, a büntetési tétel már 5-15 évre emelkedik. Az előkészület továbbra is bűncselekménynek minősül és háromévi szabadságvesztéssel fenyegetett.

58 HATÁRSÉRTŐT FOGTAK SZEGED KÖRNYÉKÉN MA REGGEL

Bakondi György pont a napokban, pont a szóban forgó Ásotthalmon tartott sajtótájékoztatót a migrációs nyomásról, amin az afganisztáni helyzet nem sokat segített (sőt). A Police.hu reggelente telis-tele van a témában íródott cikkekel, ez ma délelőtt is így volt. Mint írják, jogellenesen próbált meg bejutni az országba 58 határsértő Csongrád-Csanád megyében, A rendőrök feltartóztatták őket. A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség, a Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Magyar Honvédség járőrei…

  • 7 óra 25 perckor,
  • 7 óra 50 perckor,
  • és 8 óra 15 perckor Szeged és Mórahalom külterületén, három csoportban, összesen 58 határsértőt tartóztattak fel.

Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, palesztin, egyiptomi és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

HA MÁR TÉMÁNÁL VAGYUNK: MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A TÖMEGES BEVÁNDORLÁS OKOZTA VESZÉLYHELYZETET

“A magyar határon érzékelhető egyre növekvő migrációs nyomás és az afganisztáni események miatt várható újabb migrációs hullám miatt a kormány fél évvel ismét meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” – az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szombat reggel közölte: az utóbbi hetekben az Európa felé irányuló bevándorlás mind a tengeren, mind a szárazföldön újabb erőre kapott, a magyar határszakaszokon is jelentősen megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma.

  • Idén már több mint 60 ezer migránst fogtak el a magyar határon, ez több mint triplája az egy évvel ezelőttinek.
  • Az utóbbi időszakban átlagosan napi 300 illegális migránst tartóztatnak fel a magyar rendőrök.
  • A balkáni útvonalon rekedt migránsok egyre erőszakosabban próbálnak bejutni az országba és rendszeresen rátámadnak a határt védő rendőrökre.
  • Idén már egy tucat alagutat tártak fel a határnál és az elfogott embercsempészek száma is háromszorosára emelkedett egy év alatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb