Közélet

Már nem a szegedi Várkonyi Andrea férje a legértékesebb magyar családi cég gazdája

Hetedik alkalommal állította össze a Forbes a legértékesebb családi cégek listáját, ami nem kis meglepetéssel szolgál, a két évig első Mészáros Csoport ezúttal a harmadik helyre került. A friss ranglista első helyezettje a 366,4 milliárd forint becsült értékkel rendelkező Kafijat Zrt. lett, amely Megdet Rahimkulov fiainak vagyonkezelője; ez a társaság még soha nem szerepelt a lap hasonló listáján.

A lista triplán szegedi kötődésű:

  • harmadik helyezett a szegedi Várkonyi Andrea újdonsült férjének családi cége, a Mészáros csoport,
  • negyedik a Pick Szegedet is tulajdonló, Csányi Sándor családjához kötődő Bonafarm,
  • és a toplistán ott van a Szeged Plaza-t (is) üzemeltető Jelinnek Dániel vállalkozása is. Az utóbbi a HVG szerint egyébként kisebbségi tulajdonosként beszállhat a magyar Auchanokba is.

ÍME A TOPLISTA ELSŐ HÁROM HELYEZETTJE

ELSŐ: KAFIJAT ZRT

  • Rahimkulov testvérek
  • Becsült érték: 366,4 milliárd forint

Soha nem szerepelt még a Kafijat Zrt. a családi cégek listáján, de rögtön az első helyen debütál. Megdet Rahimkulov fiainak vagyonkezelője persze nem a semmiből nőtt ekkorára, a testvérpár azután került fel az év eleji Forbes-milliárdoslistára, hogy a G7 gazdasági hírportál tavaly év végén megírta, hogy rendelkeznek magyar állampolgársággal is. Mint a lap írja, a testvérpár által tulajdonolt cégeket hagyományosan családinak tekintik, emiatt nem látták okát, hogy ne szerepeltessék őket ezen a listán is.

Megdet Rahimkulov a Gazprom képviselőjeként érkezett a rendszerváltás utáni Magyarországra. Amikor egy évtizede visszaköltözött Oroszországba, vagyona gerincét OTP- és Mol-részvényei adták – a pakettek ma már fiai, Rahimkulov Timur és Ruszlán kezében vannak.

MÁSODIK: MPF HOLDING

  • Felcsuti család
  • Becsült érték: 288,2 milliárd forint

Felcsuti Zsolt a régió legnagyobb ipari befektetési csoportját építette fel a szövetkezeti világból 1976-ban indult családi cégből, ma a vállalat központja Szingapúrban, míg tulajdonosa leginkább Zürichben van. Az MPF Holding bevételének 99 százaléka export, a társaság 29 országba szállítja termékeit: a legújabb az orosz piac, itt tavaly indult meg a forgalmazás, jórészt magyarországi üzemekből.

HARMADIK: MÉSZÁROS CSOPORT

  • Mészáros Lőrinc és családja
  • Becsült érték: 255,1 milliárd forint

Szintet lépett tavaly óta a leggazdagabb magyar és családja érdekeltségébe tartozó csoport, legalábbis ami a márkaépítést illeti: július óta azok is megismerhették az Opus nevét, akik nem ismerik ki magukat Mészáros Lőrinc háza táján, mostantól ugyanis 1,2 millió háztartás láthatja a sárga csekkeken az Opus Tigáz nevet.

Az ország legnagyobb földgáz-elosztója azután változtatott nevet, hogy Mészárosék két lépcsőben bekebelezték – az üzlet értéke 55 milliárd forint körül lehetett. Hamarosan megérkezik a leggazdagabb magyar csoportjához a Titász is, a frissen létrehozott Opus Energy Kft. tavasszal írta alá az erről szóló megállapodást az E.On Hungáriával.

Az energetikai ambíciók ellenére az elmúlt egy évben a többi dobogóssal ellentétben a Mészáros csoport értéke stagnált, tavaly hasonló összegre (252,3 milliárd forintra) becsülték. Emiatt, valamint a Kafijat Zrt. érkezésének köszönhetően fordulhatott elő, hogy két év után először nem az élen végzett, noha tavaly még ötvenmilliárd forinttal toronymagasan verte a második helyezettet.

Forrás: Forbes

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb