Közélet

Rajtol a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, egy hét múlva érkezik Ferenc pápa

Mától egy héten át, szeptember 12-ig Budapesten tartják a katolikus egyház egyik legfontosabb rendezvényét, a 140 éves hagyományokkal rendelkező Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A magyar katolikus egyház vezetője, Erdő Péter bíboros arról beszélt, öt kontinens ezerkétszáz millió katolikusa figyel most ránk.

Az utóbbi időben négyévente megszervezett esemény nem először jön Magyarországra, 1938. májusában is a magyar fővárosban rendezték meg. A mostani, 52. kongresszus eredetileg tavaly ősszel lett volna, de a járvány miatt idénre halasztották.

HATVAN ELŐADÓ, ÖT KONTINENS NEGYVEN ORSZÁGÁBÓL

Öt kontinens, közel negyven országából, több mint hatvan előadó érkezik a kongresszusra.

A látogatók megismerkedhetnek:

  • a függőségekkel küzdő, „eltévedt fiataloknak” támogatást nyújtó, hit által vezérelt életet kínáló Cenacolo közösség képviselőivel;
  • az elmagányosodással szemben a közösségépítés küldetését végző brazil Moysés Azevedo evangelistával, aki külföldön pizzázókat, kávézókat nyit a társaival;
  • olyan előadók is lesznek, akik háborús helyzetben védik a közösségeiket, Mianmarból, Irakból jönnek érsekek, itt lesz a babiloni káld katolikus pátriárka, és az az Andrew Yeom Soo-jung bíboros, Szöul érseke is, aki néhány éve első katolikus vezetőként átlépte az Észak- és Dél-Korea közti határt.

A misével és elsőáldozással egybekötött ünnepélyes megnyitó a Hősök terén lesz ma délután 3-tól. A következő napokban egyebek mellett előadások, fakultációk és koncertek is lesznek a Hungexpo területén, a Pesti Vigadóban, a Szent István-bazilikában, a Mátyás-templomban, az Erkel Színházban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a Papp László Budapest Sportarénában, a Margit-szigeten, a Kossuth téren és nagyon sok más helyszínen is.

A részletes programokat IDE kattintva találod.

JÖVŐ VASÁRNAP ÉRKEZIK FERENC PÁPA

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vasárnap délután kezdődik Budapeten. A katolikus világesemény záró szentmiséjét jövő vasárnap, szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén. Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

75 EZER HÍVŐ REGISZTRÁLT A STATIO ORBIS-RA

A legnagyobb esemény a záró szentmise, amelyet Ferenc pápa fog vezetni, arra több mint 75 ezer hívő regisztrált, és több csoport jelezte, hogy regisztráció nélkül jön el a misére – tette hozzá. Mint Erdő Péter bíboros elmondta, Ferenc pápa részvételének a záró szentmisén, a statio orbison nagyon erős jelképes üzenete van. Az úgynevezett statiós miséknek régen, például Róma városában az volt a szerepük, hogy bizonyos kiemelt napokon a város templomaiban nem tartottak szentmisét. Csak egy mise volt, amelyet a város püspöke mutatott be, az egész papság és minden hívő azon vett részt. Ezzel fejezték ki, hogy “Krisztus asztala körül valamennyien egyetlen közösséget alkotunk” – magyarázta.

SZERETETEBÉDET TARTOTTAK SZEGEDEN

Az esemény alkalmából a Katolikus Karitász az ország 40 helyszínén, 4000 embert lát vendégül. A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szegeden 100 rászorulót hívott meg szombaton szeretetebédre, az eseménynek az Ágota Kulturális és Közösségi Központ adott otthont. A vendégeket Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász koordinátora köszöntötte.

Fotók és forrás: MTI, Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb