Blog

63 éves lett Mr. “Szigorúan egy pohárkával”

Megvan még a Mucsi Zoltán féle “Szigorúan egy pohárkával” videó? A 2014-es, XX. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat alkalmából készített videó amellett, hogy több, mint másfél millió nézőt gründolt össze, évek óta az egyik legtöbbet használt meme-alapanyag lett a virtuális tér piros-fehér-zöld részén. A nem kis balhét gerjesztő promo-videót a művész úr hatvanharmadik születésnapja alkalmából poroltuk le, Isten éltesse a mi Kapa bátyánkat, a nemzet kedvenc Mucsi Zoltánját!

“Nehogy félig töltsd már, Gyulám! Egyem meg a t@ködet, hát szomjas vagyok!” – magyarázza Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész abban a promo videóban, amelyet anno a jubileumi, XX. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat népszerűsítésére forgattunk.

Apropó, amiért a “forgattak” helyett azt írom, hogy “forgattunk”: bár 2014-ben még terv szinten sem létezett a Szeged365, egy kicsit mégis Szeged365-ös videó volt cikkünk témája. Akkoriban Kiss Balázs kollégámmal a Szegedi Borfesztivál marketingjén (is) dolgoztunk, a videóban egyébként ő a bort IKEA vázába öntő “Gyula” (meg a rendező) is. A produkció következményei:

  • rengeteg, a videót rommá oltó kritika az országos médiában,
  • sorban kiakadó városházi arcok (anno állítólag a fél kabinet dührohamot kapott, amikor meglátta a produkciót), tengernyi, “ezt meg hogy merészeltétek…?” kérdéssel,
  • másfél millió néző,
  • tengernyi meme (Tibi Atya azóta is kb. kéthetente használja a videó borítóképét)
  • giga telt házas Borfeszt (nyilván, ebben csak egy – meglehetősen erős – tényező volt a cikkünk témájául szolgáló felvétel),
  • és a művész urat százával megrohamozó, “Szigorúan egy pohákával” pólóban, vázából bort szürcsölgető fan a fesztiválon. Apropó, a pólókat (sajnos) nem mi nyomtattuk és az IKEA vázákat sem mi hoztuk be a rendezvényre, egyszerűen akkorát ment a dolog, hogy magától szabadult el az őrület. Nem vicc, az említett áruházban dolgozó ismerősöktől tudjuk, hogy a Borfeszt hetében elfogyott az összes vázájuk…
Jobbról az ott Kiss Balázs kollégánk keze. Gyulám.

A videó célja két dolog volt: beteríteni az ország virtuális terét az imádott Szegedi Borfesztivál hírével, egyben görbe tükröt tartani a fesztivál fogalmát szándékosan félreértelmező gasztro-sznoboknak. Működött. A Szegedi Bofesztivál mindig is egyet jelentett a totális szabadsággal, az évtizedek alatt egy olyan óriásrendezvénnyé avanzsálva, ahol tökéletesen megférnek egymással a kulináris élvezeteket hajszoló borrajongók, a vizsgák által rommá stresszelt egyetemisták és az irodából, műhelyből kiszabaduló, keményen dolgozó szegediek – mindezt kortól, nemtől, iskolázottságtól, vagyoni státusztól, politikai nézettől és származástól függetlenül.

Maradunk továbbra is őszinte rajongói:

  • a ma 63 éves Mucsi Zoltánnak,
  • és a Szegedi Borfesztiválnak, amit reményeink szerint, 2022-ben már újra meg lehet majd tartani a Széchenyi tér platánfái alatt.

Isten éltessen, Kapa bácsi, köszönjük, hogy 2014. óta egy kicsit Te is szegedi vagy! Boldog születésnapot!

EGY TIPP A VÉGÉRE: RONCSFILM

Bár tudjuk, hogy Mucsi Zoltánt sokan a különféle “káromkodós” videóiról ismerik (ezek második hullámát, egyben aranykorát egyébként a fenti indította el), azért mi ajánlanánk egy szerkesztőségi kedvencet a Jászai Mari-díjas magyar színészlegendától. Sőt, rögtön többet is, hiszen ha a zseniális Jancsó Miklós olyan filmet rendezett, amelyben előkerült Kapa és Pepe, avagy a Mucsi-Scherer páros, garantált volt a siker. Kötelező tétel a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1999) és az Anyád! A szúnyogok (2000), de nálunk a Mucsizmus csúcsa a Szomjas György rendezte, a Corvin-negyed szlömösödött városrészében 1992-ben forgatott szatíra, a Roncsfilm.

Nézd meg, ennél jobbat (szerintünk) még ember nem forgatott. Ha nekünk nem hiszel, majd meggyőz a szereposztás: Mucsi Zoltán, Fábry Sándor, Badár Sándor, Szirtes Ági, Szőke András. Ha light-osabb Mucsi-élményre vágysz, könnyebben emészthető, ám szintén zseniális a 2008-as Papírkutyák.

Cserépléctörés háttal, osz:

“Az volt a baj, hogy én belső energiával dolgozom és szerintem vízéren álltam ami elvitte.”

Kisházi Sándor

főszerkesztő

Szeged 365 – szegedi, független, igazi

Köszönjük Nektek, hogy már ennyien “átköltöztetek” velünk az új Facebook oldalunkra! A régi hamarosan megszűnik, szóljatok minél több barátnak, ismerősnek, ITT várja őket az új otthonunk: (KATTINTS IDE)! Ne hagyjuk, hogy néhány gonosz kis algoritmus közénk álljon!  

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb