Blog

A nap, amikor az összes szegedi troli megállt egy percre: kereken 20 éve omlottak le a World Trade Center tornyai

Kereken 20 év telt el 2001. szeptemberi 11. óta, amikor az al-Kaida terroristái összehangolt támadást indítottak az Egyesült Államok ellen összesen négy utasszállító gépet eltérítve. A négy akcióból hármat sikeresen végrehajtottak: repülőgép csapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ két tornyába és a Pentagonba, megölve ezzel majdnem háromezer embert és megsebesítve még több mint hatezret. A később csak 9/11 néven emlegetett támadások hatásai jóval túlmutatnak a személyes tragédiákon.

Másodéves egyetemista voltam, amikor egyszer csak megállt alattunk a 8-as troli a Szent István térnél. Az utasok közül volt, aki azt hitte, lerobbantunk pedig nem ez volt az ok: a Szegedi Közlekedési Társaság egy néma, egy perces, az összes járatára érvényes megállással tisztelgett az áldozatok emléke előtt aznap.

EZ TÖRTÉNT 2001. SZEPTEMBER 11-ÉN

Azon a reggelen 19 al-Kaida tag szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele azokat. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített járatot egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe.

A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.

A támadásoknak összesen 2996 ember esett áldozatul (2977 áldozat, 19 géprabló). Az áldozatokból 246 a négy repülőgép egyikén (egyetlen túlélője sem volt az eltérített gépeknek), 2605 New Yorkban a tornyokban vagy a tornyok közvetlen közelében, 125 pedig a Pentagon épületénél vesztette életét. Valamennyi áldozat civil volt, kivéve 55 katonát, akik a Pentagont érő támadásban lelték halálukat

A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét, az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. Az Egyesült Államok válasza a “terrorizmus elleni háború” volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Kaida tagokat rejtegettek.

Csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák egy tűzharc során megölték Osama bin Ladent, a támadások kitervelőjét.

HAMAROSAN FELFEDIK A TITKOS AKTÁKAT

Joe Biden amerikai elnök arra utasította az amerikai Igazságügyi Minisztériumot, hogy az eddig titkosított, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadással kapcsolatos nyomozati dokumentumokat tegyék nyilvánossá – írja pár napja a Reuters.

“Amikor az elnökválasztáson elindultam, transzparenciát és a korábban titkosított szeptember 11-ei Amerika ellen elkövetett terrortámadás nyomozati dokumentumainak nyilvánossá tételét ígértem meg. Lassan elérkezik a 20. évfordulója ennek a tragikus napnak, beváltom az ígéretem” – nyilatkozta az elnök. Biden rendelete szerint a szóban forgó dokumentumokat a titkosítás feloldása előtt átvizsgálják és fél éven belül nyilvánossá teszik.  Egyes amerikai csoportok, köztük a szeptember 11-ei támadásban elhunytak családtagjai, rokonai, attól tartanak, hogy egyes dokumentumokat és bizonyítékokat megsemmisíthetett az FBI, hogy azok ne kerüljenek nyilvánosságra. Feltételezések szerint Szaúd Arábiának is szerepe volt a támadás megszervezésében, az erre utaló bizonyítékok megsemmisítésétől tartanak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb