Szegedi Arcok

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel a Nobel-díj előszobájába lépett

Az orvostudomány területén a legrangosabb svájci díjat, a Reichstein-érmet vette át 2021. szeptember 6-án Karikó Katalin. A módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását szabadalmaztató biokémikus, a BioNTech cég alelnöke, Szeged díszpolgára, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és egykori hallgatója ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett” – adta hírül az SZTE hírportálja.

Mint az egyetem cikke írja, a Reichstein-érmet a „Svájci Gyógyszerészeti Tudományos Akadémia” (SAPhS) olyan nemzetközileg elismert tudósoknak ítéli oda, akik a kutatás, az oktatás és a gyakorlati alkalmazása révén hatalmas mértékben hozzájárultak az orvostudomány fejlődéséhez.

ÚJ KORSZAKOT VITT AZ OLTÁSTECHNOLÓGIÁBA KARIKÓ KATALIN HATÁROZOTTSÁGA

„Karikó Katalin hozzájárulása az mRNS-kutatásokhoz, valamint az oltásokban és az orvostudományban való alkalmazásban alapvető fontosságú” – idézték 2021 júniusában a Svájci Gyógyszerészeti Tudományos Akadémia hivatalos közleményét a lapok. „Az ön határozottsága az új technológia kifejlesztésében nemcsak új korszakot hozott az oltástechnológiába, hanem hozzájárult a gyors és tömeges védőoltásokhoz, amelyek megakadályozták a COVID-19 betegség továbbterjedését.”

“A TUDOMÁNY IRÁNTI SZENVEDÉLYE ÉSZBONTÓ”

A Berni Egyetem „Haus der Universität” épületében, a 2021. szeptember 6-án tartott ünnepségen vette át Karikó Katalin a színarany Reichstein-érmet. „Nagyon inspiráló volt hallgatni Karikó Katalin életútjának történetét. A tudomány iránti szenvedélye és rugalmassága észbontó” – összegezte a díjátadóval kapcsolatos élményeit Paola Luciani, a Berni Egyetem professzora a Linked in bejegyzésében. „Egy teljesen megérdemelt Reichstein-díj a Svájci Gyógyszerészeti Tudományos Akadémiától egy olyan nőnek, aki soha nem szűnt meg hinni a tudományban.”

A Reichstein-érmet rendszertelenül, 5-10 évente adják át, legutóbb 2014-ben nyújtották át. A kitüntetést már két Nobel-díjas tudós is megkapta.A Karikó Katalin és Drew Weissman által korábban elnyert Rosenstiel- és Horwitz-díjról azt tartják, hogy az így elismert személy „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”.

Forrás: SZTE info

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ks quik 2000
'Fel a tetejéhez' gomb