Mindenmás

Napi pakk: kis-péntek, hidegfront, Szent-Györgyi Albert születésnap!

Öveket becsatolni, itt a kis-péntek! Érkezik a hidegfront, de ma még utoljára akár 31 fok is lehet a Napfény Városában. Van nálunk friss közlekedési hír plusz egy tisztelgés egy ezer szálon Szegedhez kötődő legenda előtt, itt a Szeged365 Napi Pakk!

Tökéletes alvás, kirobbanó energia a reggelekhez! Az előző két tényező és a Szeged365 napi pakk támogatója a szegediek álommanója, a Matrackuckó!

Isten éltesse a mai névnaposokat,

Edit, Titusz, Soma, Kornélia, Kornél, Ambrus, Eugénia, Ciprián, Eufémia, Geminián, Imelda, Jozafát, Lúcia, Ludmilla, Milica, Ditta, legyen gyönyörű a kis-pénteketek!

MA SZÜLETETT SZENT-GYÖRGYI ALBERT

Napra pontosan 128 éve született Nagyrápolti Szent-Györgyi Albert (Budapest, 1893. szeptember 16. – Woods Hole, Massachusetts, 1986. október 22.) Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus a C-vitamin felfedezője, a Szent-Györgyi Albert-díj névadója.

Több szálon is kötődik Szegedhez:

  • 1928 szeptemberében Klebelsberg Kunóval kettesben érkezett Szegedre Szent-Györgyi Albert, majd, miután megszerezte második doktorátusát Cambridge-ben, 1931-től újra Magyarországon dolgozott, és a Szegedi Tudományegyetemen növényekből próbálta kivonni a korábban felfedezett anyagot. Végül a paradicsompaprikával folytatott kísérletei során azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal, és segítségével a paprikából kiinduló C-vitamin gyártásának módszerét is Szegeden dolgozták ki.
  • A Szegedi Orvostudományi Egyetem 1987-ben vette fel a nevét.
  • Már hagyomány, hogy szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas rektorának egészalakos szobránál paprikakoszorút helyeznek el és megemlékezést tartanak az SZTE polgárai. 2021-ben, az SZTE kolozsvári elődintézménye alapításának 440. és szegedi otthonra találásának 100. évfordulója alkalmából kiállításon mutatják be az 1921-ben Szegedre költözött egyetem méltóságjelvényeit, valamint Szent-Györgyi Albert eredeti Nobel-aranyérmét. Ezzel is hangsúlyt kap, hogy „az SZTE Szent-Györgyi Albert egyeteme”.

A legendás orvos életével és szegedi kötődésével napközben bővebben is fogunk foglalkozni.

MA UTOLJÁRA: NYÁR, ŐSSZEL, SZEGEDEN

Game over, szegedi nyár. Csütörtökön – bár az ország egy részén már masszívan érezhető lesz a hidegfonti hatás – Szegeden még klassz idő lesz, akár 31 fok is lehet, péntektől azonban szépen, lassan betoppan az ősz. Hétfőre úgy lehűl, hogy az ország túlnyomó részén már csak 20 fok körül lesz a napi csúcshőmérséklet.

Bővebb jelentésünk csütörtökre:

VÁLTOZÁS A KÖZLEKEDÉSBEN, MÁTÓL

Lezárás nem, de forgalomkorlátozás azért lesz mától a Kereszttöltés utcán, valamint a Budapesti körút Víztorony tér és Űrhajós utca közötti szakaszán. Mutatjuk, mire készülj egy hónapon át:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb