Közélet

Szeged helyett Pécsen tartották meg az első vidéki melegfelvonulást

Lezajlott az első vidéki melegfelvonulás Magyarországon, az eseményen több mint kétezren vettek rész – írja az Index. A felszólalók a kormányt és az ellenzéket is kritikával illették, közben, a pécsi Pride-al párhuzamosan ellentüntetés is volt a városban.

Tavaly még téma volt, hogy Szeged adjon otthont neki, végül Pécsen (vagy Pécsett, ahogy tetszik) tartották meg az első vidéki melegfelvonulást Magyarországon. Az eseményre már január óta gyűjtöttek a fővárosi Pride szervezői. A rendezvényt a Diverse Youth Network (DYN) szervezte, melynek mottója: „Bárhol Szabad”.

2000-2500 EMBER VETT RÉSZT AZ ESEMÉNYEN

Már délután három órakor gyülekeztek az emberek a Kossuth téren, ahonnan délután négykor kezdett el vonulni a tömeg. A PécsMa.hu szerint a felvonuláson mintegy 1200−1300 ember gyűlt össze a Kossuth téren. A menet a Szent István térre érkezve 2000−2500 felvonulóval érkezett meg, ezzel szemben az ellentüntetők száma mindössze 130-ra volt tehető.

TERMÉSZETESEN VOLT POLITIKUS-SIMOGATÓ IS

Nincs melegfelvonulás politikusok nélkül. Az eseményről Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje is bejelentkezett közösségi oldalán. A videón a háttérben Cseh Katalin és egy Meseország mindenkié plakát is feltűnt.

…NOMEG ELLENTÜNTETÉS

A helyi sajtó értesülései szerint az eseményen mintegy 130 ellentüntető is részt vett. Erről Hoppál Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő tett közzé bejegyzést, melyben leírja, hogy egy békés polgári naggyűlésen tiltakoztak a felvonulás ellen.

“Békés polgári nagygyűlésen tiltakoztunk ma Pécs főterén a provokáció, az erőszakos LMBTQ-propaganda és a Pécs Pride ellen. Pécsett is kiállunk a gyermekvédelmi törvény mellett, nemet mondunk az iskolai és óvodai LMBTQ-érzékenyítésre, és megvédjük a magyar családokat” – írta az országgyűlési képviselő.

SZEGEDEN VÉGÜL NEM VOLT FELVONULÁS, CSAK SZIMBOLIKUS HÁZASSÁGKÖTÉSEK

Bár tavaly Péccsel párhuzamosan Szeged is felmerült, mint lehetséges vidéki Pride-helyszín, nálunk végül felvonulás helyett szimbolikus meleg házasságkötéseket tartottak a Széchenyi téri szökőkútnál, június végén. Vida Évától, az Amnesty International regionális koordinátorától úgy tudjuk, közel 100 ember mondta ki az igent június 25-én, délután 5-től 7-ig. Volt balhé is, nomeg rengeteg fotó és videó, íme egy Szeged 365 összefoglaló a szivárvány alól:

Fotók: Pécsma

Forrás: Index, Pécsma

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: quik 2000
'Fel a tetejéhez' gomb