Kikapcs

Balhéba torkolltak a meleg esküvők a Széchenyi téren

Szimbolikus meleg házasságkötéseket tartottak péntek délután a Széchenyi téri szökőkútnál, a Pride Hónap első napja alkalmából. Vida Évától, az Amnesty International regionális koordinátorától úgy tudjuk, közel 100 ember mondta ki az igent délután 5-től 7-ig. Volt balhé is, nomeg rengeteg fotó és videó, íme egy Szeged 365 villámösszefoglaló a szivárvány alól!

KÖZEL SZÁZ EMBER MONDOTT IGENT A SZÖKŐKÚTNÁL

“A Szabad a Házasság Szegeden című esemény célja megmutatni, hogy szeretni emberi jog, egyben fellépni az ellen, hogy az azonos nemű párok nem köthetnek házasságot Magyarországon” – magyarázta portálunknak az eseményt szervező Amnesty International regionális koordinátora, aki úgy saccol, majdnem száz ember (tehát 50 pár) mondta ki az igent ma délután a Széchenyi téri szökőkútnál. Mint Vida Éva mondta, a párok között voltak heteroszexuálisak is.

A rendezvény 4-kor kezdődött, a “házasságkötések” 5-kor kezdődtek, a ceremónia gyakorlatilag abból állt, hogy:

  • a résztvevők odaléptek a lépcsőknél lévő oltárhoz,
  • egy szőke hajú srác beszédet mondott nekik a szeretetről és elfogadásról,
  • kimondták az igent,
  • aláírtak egy oklevelet,
  • felhúzták a gumigyűrűt,
  • és megcsókolták egymást.

VOLT BALHÉ IS, OF COURSE

Délután fél 6 környékén volt egy kisebb balhé is, a főszervező elmondása szerint néhány “szélsőjobbos” arc érkezett meg a térre, közülük az egyik letépett egy zászlót, majd összetűzésbe keveredett egy lánnyal. A férfit villámgyorsan elvitték a rendőrök, az esemény pedig mehetett tovább. “Hálásan köszönjük a szegedi rendőrök villámgyors intézkedését, nagyon profik voltak” – mondott köszönetet Vida Éva.

A szervezők azt nyilatkozták, hamarosan újabb szegedi eseményre készülnek, a következő dátum szeptemberre esik.

Fotók: Nyitrai Szilárd, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb