Sport

Nyolc éremmel tértek haza a szegediek a hétvégi Kick-Box Világkupáról

45 ország több, mint 1700 versenyzője adta le nevezését a kick-box mind a 7 szabályrendszerét felvonultató, a hétvégén Budapesten megrendezett WAKO Kick-Box Világkupára. A másfél év Covid-kényszerszünetet követően megrendezett eseményen orbitálisat ment a Halker – Király Team szegedi akadémiája, akik 8 érmet gyűjtöttek be a hétvégén.

HAT VERSENYZŐ, NYOLC ÉREM

A szegedi különítmény 6 versenyzővel (Bárdos Inez, Haider Katrin, Csala Botond, Nagy Bálint, Solymosi Bence, Solymosi Máté) és 2 edzővel (Jároszkievicz Krisztián, dr. Gyuris Gábor) képviseltette magát, az eredmények magukért beszélnek:

  • Bárdos Inez kadett 2 lány -46 kg 1. hely
  • Haider Katrin junior női csapat 2. hely
  • Csala Botond kadett 1 fiú +42 kg 2. hely kadett 1 fiú csapat 2. hely
  • Nagy Bálint kadett 2 fiú csapat 2. hely
  • Solymosi Bence junior férfi -63 kg 3. hely
  • Solymosi Máté junior/felnőtt férfi -75 kg 1. hely junior/felnőtt férfi -85 kg 1. hely

BESZÁMOLÓ A HELYSZÍNRŐL DR. GYURIS GÁBORTÓL, A KÜLÖNÍTMÉNY EGYIK EDZŐJÉTŐL

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük dr. Gyuris Gábor edző sorait, íme egy minden részletre kiterjedő hétvégi beszámoló, első kézből:

“Hatalmas öröm volt a kick-box társadalom számára, hogy a Covid-19 miatti 1.5 éves nemzetközi versenymentes időszak lezárult és újra randevúzhatnak a sportág nagyágyúi a küzdőtéren. Ez az öröm és a pandémiás időszak alatti versenyéhség a statisztikai mutatókban is vastagon megmutatkozott. Az előzetes regisztráció során bődületes érdeklődés rajzolódott ki és egészen hihetetlen számokkal startolt el csütörtökön a BOK Csarnokban a giga rendezvény. 45 ország, több, mint 1700 versenyzője adta le nevezését (közel 3100 nevezést) a gyermektől a felnőtt korosztályig a kick-box mind a 7 szabályrendszerét felvonultató világkupára.

Csaknem minden korosztályban és súlycsoportban legalább 32-es tábláról kellett indulniuk a versenyzőknek, nem adták ingyen a helyezéseket és a mezőny minősége is magasan az átlag felett volt. Elmondható, hogy aki jelenleg a sportág élvonalát erősíti, az ott volt a ringben és tatamin a hétvégén.

A csütörtöki regisztráció és a hivatalos mérlegelést követően pénteken már küzdelembe is vetette magát a pointfighting szabályrendszerben érdekelt csapat. Egyéniben Csala Botond és Solymosi Máté, míg csapatban szintén Botond, Nagy Bálint és Haider Katrin volt érdekelt. Botond a kadett 1 +42 kg-ban szerzett ezüstérme után a csapattal is egészen a döntőig menetelt, ahol a szegedi fiú igazi húzóembere volt a Halker-KirályTeam kadett1-es különítményének. Sajnos ekkor elkezdett ellenünk munkálkodni Fortuna Istenasszony és a pénteki napon több ízben is jelezte, ma bizony elkerül minket a szerencse. A kadett 1 es csapat egyetlen ponttal maradt alul a döntőben, majd ugyanilyen rémálomszerű forgatókönyv szerint alakult a kadett 2-es csapat (Nagy Bálint) és a junior női csapat (Haider Katrin) küzdelme is. Versenyzőink a korosztályos csapat tagjaként sorra nyerték a jobbnál jobb ellenfelekkel szemben a mérkőzéseket, majd jött a döntő, ahol újra és újra egyetlen ponttal az ellenfelet látták jobbnak a pontozó bírák. A kick-box sportágban az 1 pont különbség – főleg a csapatküzdelem során – olyan, mint amikor két úszó vagy futó között ezredek döntenek. Így mind a három szegedi érdekeltségű csapat (kadett 1 fiú, kadett 2 fiú és junior női) a dobogó második fokán zárt és ezüstérmet nyert ebben a mérhetetlenül erős és kiegyensúlyozott mezőnyben.

Nem elég bosszúság a három, egyetlen találattal elveszített csapatdöntő, egy sajnálatos sérülés (ujjtörés) miatt a szegedi csapat legeredményesebb junior női versenyzője, Haider Katrin kénytelen volt visszalépni a szombati és vasárnapi egyéni küzdelmektől, pedig két súlycsoportban és a korosztály nyílt küzdelmeiben is éremeséllyel indult volna.

Pénteken a csapat felett gyülekező sötét fellegeket Solymosi Máté oszlatta el végleg. Máté közel 3 éves kihagyást követően és 20 (!) kg-mal könnyebben állt ismét edzésbe a világkupát megelőző hónapokban és bár látszott mennyire motivált talán érmet is csak a legvérmesebb álmainkban remélhettünk tőle. Máté rácáfolt minden előzetes várakozásra, taktikus és fegyelmezett küzdelmeivel mind a junior -75-, mind a -85 kg küzdelmeit megnyerte és duplázni tudott.  Ennél tökéletesebb visszatérésről álmodni sem lehet. Így azért picivel jobb szájízzel zártuk az első versenynapot és csak reméltük, hogy a balszerencse elpártol tőlünk a szombati egyéni küzdelmek során.

A szombati versenynap Bárdos Inez és Solymosi Bence egészen elképesztő teljesítményétől marad majd emlékezetes.

Inez, a kadett 2 lány -46 és -50 kg-os súlycsoportjaiba adta le előzetesen nevezését. A saját súlycsoportjában (-46 kg) ír, szlovén ellenfelét győzte le könnyedén, majd az elődöntőben a súlycsoport osztrák klasszisával nézett farkasszemet, akit 3:2 arányban le is győzött így döntőt vívhatott. A döntő előtt szólították a magasabb súlycsoport küzdelmei során egy másik tatamira, de a saját súlycsoportjának közelgő döntőjére figyelemmel visszalépett az -50 kg-tól, nem vállaltunk felesleges kockázatot. Jól is tettük, Inez tanári küzdelemben lépte le döntőbeli riválisát és lett ismét világkupagyőztes egy olyan mezőnyben, ahol 4-5 versenyző végső győzelme sem számított volna meglepetésnek.

A junior férfi -63 kg-ban mutatkozott be először a junior korcsoport mezőnyében a tavaly még kadett korú versenyzőnk, Solymosi Bence. Az egyik legnépesebb súlycsoportban előbb spanyol, majd horvát ellenfelét is legyőzte, de ezzel még csak a legjobb 8 közé került. A negyeddöntőben pedig olyan dolgot tett, ami nagyon ritka a sportágban. Ellenfele, az első menetet követően 9:4-es állásnál, kényelmes 5 pont előnnyel mehetett pihenőre.  Talán már ő maga sem bízott a fordításban, de a szünetben aztán történt valami. Edzőjével rendezték a sorokat és taktikát váltva szép lassan olvasztani kezdte tetemes hátrányát, mely a döntő menet végére el is tűnt teljesen. 5 pont hátrányból harcolta ki Bence a hosszabbítást, ahol már senki fejében nem fordult meg annak a lehetősége, hogy ne ő jusson a legjobb 4 közé. Csodálatos és hősies küzdelem volt, Bence második menetben mutatott teljesítményéről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Az elődöntőben aztán a bombaformában lévő későbbi győztes (egy másik szabályrendszer küzdelmeit is torony magasan nyerte vasárnap) szlovén fiúra ezúttal nem volt ellenszer, így első junior nemzetközi versenyén a dobogó harmadik fokára állhatott és bronzérmet szerzett.

A szegedi Halker-KirályTeam versenyzők 3 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzéremmel zárták az utóbbi évek legnagyobb és legminőségibb versenyzői hadát felvonultató világkupát, ahol anyaegyesületünk vezetőjét, Király Istvánt egyhangúlag választották a WAKO Europe Elnökének, így a sportág viszonylag friss teljesjogú olimpiai elismerését követően újabb, jelentős sportdiplomáciai sikernek örülhettünk.

A szezon következő – a szegedi csapatot is érintő – megmérettetése az október 2-3. közötti korosztályos országos bajnokság lesz, aminek Csongrád ad otthont. A magyar bajnoki cím mellett végérvényesen itt dől majd el, kik képviselhetik a válogatott színeiben Magyarországot a november közepén Budvában megrendezendő korosztályos Európa Bajnokságon.”

A beszámoló után pedig egy rövid kedvcsináló: ha van kedved, IDE kattintva tudsz utánanézni, miről szól a Szegedi KiralyTeam Kick-box Akadémia élete, ahol már 6 éves kortól várják fiúk és lányok jelentkezését, meg persze, a felnőttekét is. Szóval, ha kipróbálnád, rajtunk ne múljon, mi szóltunk!

Fotók: KirályTeam, MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb