Közélet

Nincs megállás: csúcsot döntött az egy nap alatt elfogott határsértők száma

Pénteken 750 embert fogtak el a magyar határ illegális átlépése miatt. Ez idén csúcsnak számít – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában. Bakondi György elmondta: az idén elfogott illegális migránsok száma már elérte a 80 ezret, továbbá csaknem 780 embercsempészt fogtak el.

Mindkét szám jóval alacsonyabb volt tavaly ilyenkor. 2015-ben addig és azóta sem tapasztalt illegális migrációs nyomás volt – emlékeztetett, hozzátéve: akkor nem volt ritka, hogy 3-4 ezer embert fogtak el naponta.

AZ AFGANISZTÁNBÓL ÉRKEZŐKET BE KELL FOGADNI?

Ennek elkerülésére törekednek most az európai nemzetállamok kormányai, de ezzel továbbra sem “cseng össze” az Európai Unió parlamentjének, bürokráciájának véleménye – jegyezte meg a főtanácsadó. Példaként említette az olyan uniós nyilatkozatokat, amelyek szerint az Afganisztánból érkezőket be kell fogadni, legalizálni kell érkezésüket, és hogy Európának nagy szüksége van munkaerőként a bevándorlókra. Akik most Afganisztánban mérlegelik lehetőségeiket, azok számára egy ilyen közlés “meghívólevélnek” minősül – vélekedett Bakondi György, megjegyezve, hogy egyre többen vannak, akik elfogásukkor afgánnak vallják magukat. A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte: a magyar kormány továbbra is azt vallja, a helyzet megoldását ott kell segíteni, ahol a probléma van, és nem a “problémás embertömegeket” kell behozni Európába.

12 HATÁRSÉRTŐT FOGTAK AZ ÉJSZAKA…

A rendőrség hivatalos honlapja szerint jogellenesen próbált meg bejutni az országba 12 határsértő Csongrád-Csanád megyében, szeptember 26-án 0 óra 10 perckor Kiszombor külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

…MAJD MA DÉLELŐTT MÉG ÖTVENET SZEGED KÖRNYÉKÉN

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a honvédekkel együttműködve 2021. szeptember 26-án 9 órakor Szeged-Gyálarét külterületén 51 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír és szomáliai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb