BlogVideo365

Szeged365 olvasói videó: így lopták el a szegedi Matáv-tornyot (hőlégballonnal)

A hétvégén ismét teleszaladtak a különféle szegedi közösségi média csoportok ballonos fotókkal és videókkal, bár ezúttal nem a XXII. FAI Hőlégballon Európa Bajnokság versenyzői, hanem egy lánykérés résztvevői repültek Szeged felett. Az egyik olvasónk, Rittler Tamás azt is elcsípte, ahogy az ifjú párnak a boldogító igen kimondása után még arra is volt ideje, hogy illegál nászajándékként ellopja a Matáv-tornyot…

Imádtuk a videót, köszi, Tamás!

Íme a produkció, a Vértó túlsó partjáról elcsípve:

EGY KIS TORONY-SZTORI

A jó öreg rókusi telefontorony Szeged legmagasabb, míg Csongrád-Csanád megye második legmagasabb épülete. A hivatalos neve már réges-rég nem MATÁV-torony, de legalább annyira bent van a szegedi szóhasználatban, mint a “Dugó tér”, a “Ló fara” vagy a “tujázás”.

A gigantikus épületet az 1980-as években kezdték építeni, átadni végül 1992-ben sikerült. Az épületet anno a Matáv számára építették, tulajdonosa annak utódcége, a Magyar Telekom. Maga a torony nem teljesen önálló épület, egy telekommunikációs cégeknek otthont adó irodaház-komplexummal teljes. Egy kis kockaság, íme néhány technikai adat:

  • Betonszerkezete 101 méter magas,
  • a rászerelt acél árbócszerkezettel együtt az építmény teljes magassága 158 métert ér el,
  • a torony betonszerkezetének tetején ülő, adó-vevő berendezéseket, antennákat tartalmazó szint 119 méter magasan helyezkedik el,
  • ebben a magasságban egyébként anno egy üzemi darut is telepítettek, amellyel a torony peremén helyet foglaló berendezések mozgatását, fel- és leszerelését végzik.

Az épület zárt, sajnos egyáltalán nem látogatható. A város legmagasabb pontjaként a rókusi telefontorony sokak szerint ideális kilátótorony és kávéház lehetne. Szakemberek szerint az idegenforgalmi hasznosításnak komoly műszaki akadályai lennének, az embernek nem jutna eszébe, de a vendéglátás kialakítására alkalmasnak tűnő közbülső teraszok szintje is messze meghaladja a környékbeli víztornyokét, így már az üzemeltetéshez szükséges víz feljuttatása a magasságba csillagászati összeget jelentene.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb