- Hirdetés -

Közélet

Gyógykezelésre akart pénzt szerezni migráns-csempészéssel, 4 év börtönt kapott Makón

- Hirdetés -

22 illegális határátlépő Nyugat-Európába csempészésében működött közre egy ukrán férfi, akit a Makói Járási Ügyészség gyorsított eljárásban 4 év börtönre ítélt tegnap. A férfi a gyógykezelésére akart pénzt szerezni, a migránsokat Kiszombornál vette fel.

ÁLLÍTÓLAG A GYÓGYKEZELÉSÉHEZ SZÜKSÉGES PÉNZ REMÉNYÉBEN VÁGOTT BELE AZ EMBERCSEMPÉSZÉSBE

Mint az ügyészség közleménye írja, a vád szerint a férfi gyógykezeléshez szükséges pénz reményében állapodott meg ismeretlen személyekkel abban, hogy illegális határátlépőket csempész a román-magyar határtérségből Nyugat-Európába. A megállapodásnak megfelelően a férfi 2021. július 1-jén egy lengyel honosságú személygépkocsival Budapestre vezetett, majd elküldték neki egy térkép linkjét. Az útmutatásoknak megfelelően a vádlott már másnap hajnalban felvett az általa vezetett gépkocsiba Kiszombor külterületén 13 illegális határátlépőt, akiket röviddel azt megelőzően embercsempészek juttattak át a román-magyar zöldhatáron. A vádlott ezután Győr külterületén átadta tovább szállítás céljából utasait, majd az utasításoknak megfelelően visszaindult Szeged irányába, újabb illegális határátlépők felvétele érdekében. Még aznap délután 3 óra körül 12, magát szír és 1, magát palesztin állampolgárnak valló személlyel – akik az ország területére történő belépéshez és az ország területén tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek – újra elindult a nyugati határ irányába.

MOBILAPPLIKÁCIÓN KERESZTÜL IRÁNYÍTOTTÁK A MEGBÍZÓI

A vádlottat mobilalkalmazáson keresztül folyamatosan irányították megbízói, hogy milyen útvonalon és merre haladjon.  A kiszombori határrendészeti kirendeltség járőrei Makó belterületén megállították a vádlott által vezetett autót és a férfit őrizetbe vették, utasait előállították. Az illegális határátlépőket a szerbiai Zomborban levő táborból juttatták át a sétáltatók előbb a szerb-román, majd a román-magyar zöldhatáron.

NÉGY ÉV BÖRTÖN, NYOLC ÉV KIUTASÍTÁS

A vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a 2021. július 2. napja óta előzetes fogvatartásban levő, a bűncselekmény elkövetését beismerő férfit gyorsított eljárás keretében bíróság elé állította.

A bíróság az ügyészi indítványnak megfelelően a férfit négy év börtönbüntetésre ítélte, nyolc évre az országból kiutasította. A bíróság ítélete nem jogerős, azzal szemben a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be.

- Hirdetés - - Hirdetés - - Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb