Szegedi Arcok

Karikó Katalin találkozott a Másnaposok egyik színészével

A Másnaposok című film világsztárjával, a Leslie Chow gengsztert alakító Ken Jeong-gal találkozott a Duke Egyetem tanévnyitó ünnepélyén a szintén világsztár kategóriába tartozó, az idén Szeged díszpolgárává, egyben az SZTE díszdoktorává avatott Karikó Katalin. Az Észak-Karolina állam Durham városában megtartott eseményen a kutatónő itthoni kitüntetései is szóba kerültek, nem is egyszer.

ÖT RANGOS ELISMERÉS, CSAKIS SZEPTEMBERBEN – ÉS MÉG NINCS VÉGE A HÓNAPNAK

Meghökkentő találkozások és különös díjak kísérik 2021-ben az mRNS-terápiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint – írja az SZTE közleménye. A közel négy évtizedig visszhangtalanul, de keményen dolgozó kutatóra az utóbbi kilenc hónapban díjeső hull – a “köszönömtől” kezdve a díszdoktori címeken át a milliós pénzjutalommal is járó érmekig. Például 2021 szeptemberében öt rangos díj elnyeréséről kapott hírt, öt elismerést személyesen és kettőt virtuálisan vett át, s még nincs vége a hónapnak.

KIM JEONG HATALMAS ARC, EREDETILEG PEDIG ORVOS

Grimaszolt és nevettetett az orvosból lett komikus, a »Másnaposok« sztárja, Ken Jeong az alma matere 2021. szeptember 26-i ünnepélyén. A díszdiplomássá avatott alumnus humorral vegyített szónoklatát a Duke Egyetem YouTube csatornáján elérhető videó nézői is élvezhetik.

KARIKÓ KATALIN VS KEN JEONG

A felvételből is kiderül: az 1838-ban alapított felsőoktatási intézmény életét is fölforgatta a Covid-19 pandémia közel húsz hónapja. A történtek ellensúlyozásaként a Duke Egyetem vezetői úgy gondolták, mai diákjaikat egyaránt inspirálja a Másnaposokban Leslie Chow alakját felöltő Ken Jeong és a világban manapság az mRNS vakcinák anyjaként titulált kutató, Karikó Katalin életútjának a megismerése. A maszkviselést előíró, tömeget vonzó, mégis családias hangulatú ünnepségre elhívták a kitüntetettek hozzátartozóit is. A Duke Egyetem ceremóniáján együtt fotózkodott a sztártudóssá lett Karikó Katalin és férje, Francia Béla a filmcsillag Ken Jeong és felesége társaságában.

SZÓBA KERÜLTEK A MAGYAR KITÜNTETÉSEI IS

A Széchenyi- és a Semmelweis-díj, e két rangos magyar kormányzati kitüntetés neve is elhangzott a nagyhírű Duke Egyetem tanévnyitó ünnepélyén, Észak-Karolina állam Durham városában. A világjárvány miatt 2020-ban elmaradt diplomaosztó ünnepségeket pótló ceremónián avatták díszdoktorrá az mRNS-alapú vakcinákat felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint és kutatótársát, Drew Weissmant. A mintegy 1750 diák és 5000 hozzátartozó állva tapsolva köszöntötte a dísztalárba öltöztetett tudósokat. Az SZTE után a Duke díszdoktori címét is elnyert magyar kutató laudációjába azt is leírták, hogy 1982-ben szerzett doktori fokozatot biokémiából a Szegedi Tudományegyetemen. Az mRNS-hez kapcsolódó 13 szabadalom társfeltalálójának eddigi közel félszáz elismerése közül megemlítették persze a Nobel-díjjal összemérhetőnek tartott, nagy médiakampánnyal bejelentett amerikai érmeit és kitüntetéseit is.

Forrás: SZTE, 444.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb