Mindenmás

Napi pakk: Helló, október! Naposabb idő, Tápai Búcsú és némi üzemanyag átlagár emelkedés is lesz ma Szegeden

Helló, október! Gyorsvonat módjára robogott be az új hónap és a péntek Szegedre, magával hozva a napsütést, hiszen ma már kegyesebb lesz hozzánk az időjárás, mint az elmúlt napokban. De, hogy ne múljon el a nap események nélkül, a jó idő mellé kapunk egy kis Tápai Búcsút és némi üzemanyag átlagár növekedést is Szegeden. Kávé bekészít, itt a napi pakk!

Tökéletes alvás, kirobbanó energia a reggelekhez! Az előző két tényező és a Szeged365 napi pakk támogatója a szegediek álommanója, a Matrackuckó!

MAI NÉVNAPOSOK

Malvin, Bazsó, Diké, Euridiké, Ludovika, Malvina, Ragnar, Remig, Rémus, Rémusz, Rómeó, Teréz, Tereza, Teréza, Terézia, Teri, Terka, Tessza.

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 152 éve a világon elsőként, az Osztrák–Magyar Monarchiában bevezették a postai levelezőlapok használatát. Gervay Mihály országos posta-főigazgató rendelvényeinek megfelelően került forgalomba.
  • 113 éve Henry Ford bemutatta első széles tömegeknek készült autóját, a T-modellt, melynek ára 825 dollár volt.
  • 101 éve született Walter Matthau Oscar-díjas amerikai színész, a Furcsa pár és A szomszéd nője mindig zöldebb morgós karaktereit játszó komikusfejedelem.
  • 84 éve született a szentesi zeneszerző zseni, Balázs Árpád. Az ő zenéjét használták fel a Kockásfülű nyúl meséhez. 
  • 63 éve megkezdte működését a NASA, az amerikai Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Igazgatóság.
  • Ma tartjuk az Idősek Világnapját. Az ENSZ közgyűlés határozata alapján ezt a napot az idősek világnapjaként tartják számon.
  • Ma van a Zene Világnapja. Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét A Zene Világnapjának nyilvánította.

KÖD, MAJD FELHŐK ÉS VÉGÜL NAPSÜTÉS

Pénteken kezdetben borult, felhős idő várható és köd is képződhet, tehát vezessünk óvatosan és tartsunk megfelelő követési távolságot a balesetek elkerülése érdekében. A Szegedet beborító felhőzet a nap folyamán fokozatosan szakadozni kezd, de a reggeli, délelőtti órákban elvétve gyenge eső, szitálás még előfordulhat. A jó hír: a hét utolsó munkanapján, pontosabban délután már napsütést is láthatunk Szegeden.

TÁPAI BÚCSRA FEL!

Pénteken indul a Tápai Búcsú. A rendezvény délután 5-kor, Török Gizella tápéi gyékényszobrász életmű-kiállításának megnyitójával veszi kezdetét, amelyen többek között a Szegedi Nemzeti Színház művészei, Szilágyi Annamária és Bánvölgyi Tamás is részt vesznek. Még több részlet a hétvégére:

MÉG FELJEBB SZÖKIK AZ ÜZEMANYAGOK ÁRA

Nem sokat agyaltak, a szerdai üzemanyag átlagár növekedés után pénteken újabb durva árnövekedésre számíthatunk. A Holtankoljak szerint péntektől a 95-ös benzin ára átlagosan 6 forinttal, a gázolajé pedig 8 forinttal nő literenként.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb