Közélet

Makóról Dubajba: Makovecz Imre stílusában épült pavilonnal mutatkozik be Magyarország a Dubaji Világkiállításon

Megnyitotta kapuit az Expo 2020 Dubai, amely közel 200 kiállító ország részvételével várja a látogatókat fél éven keresztül. Ez az első világkiállítás, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg, Dubai 25 millió látogatót vár szerte a világból – derül ki a hazánk hivatalos képviseletét ellátó Expo 2020 NKft. tájékoztatásából.

A Magyar Pavilon több szempontból is különleges, sőt, még Csongrád-Csanád megyei kötődése is van:

  • Hazánké az első faszerkezetes épület nem csak a világkiállításon, hanem az egész Perzsa-öböl menti régióban.
  • A pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte, aki többek között a makói Hagymatikum 2007-ben épült tanuszoda-komplexumát is jegyzi.
  • Az építés során egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva az expó egyik fő témájához, a fenntarthatósághoz.

Az Aqua Roots of Hungary névre keresztelt épület Magyarország páratlan vízkincseit, kialakulásukat, történetüket mutatja be, különösen nagy hangsúlyt helyezve természetes vízkészletünkre, gyógy- és termálvizeinkre, valamint a balneológiára. A Magyar Pavilon tematikája alapján elnyerte a Time Out Dubai újságíróinak elismerését, ugyanis a világkiállítás 192 pavilonja közül a 15 legkülönlegesebb közé választották.

Ilyen volt, még tavaly októberben:

…és ilyen lett, a pénteki megnyitóra:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb