Közélet

A Szegedi Tudományegyetem professzora, Csongrád-Csanád Megye Díszpolgára válthatja le Áder Jánost az államfői székben

Az előválasztások és a jövő tavaszi országgyűlési választások között lesz egy harmadik választás is Magyarországon, hiszen meg kell választani a második államfői ciklusának végén járó Áder János utódját. A legfrissebb hírek szerint Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, európai parlamenti képviselő, az SZTE tanszékvezető, majd intézetvezető egyetemi tanára és 2018 óta Csongrád-Csanád Megye Díszpolgára a legesélyesebb arra, hogy a 2027-ig a Sándor-palota új lakója legyen – írja az Index.

2022. május 10-én lejár Áder János második köztársasági elnöki mandátuma. Miután az Alaptörvény szerint az államfőt legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani, és utódjáról a megbízatás lejárta előtt legalább 30, legfeljebb 60 nappal kell döntenie az Országgyűlésnek, akár már március közepén megválaszthatják a köztársasági elnököt.

FELKÉSZÜL TRÓCSÁNYI LÁSZLÓ

Áder János lehetséges utódjáról már egy évvel ezelőtt megkezdődtek a találgatások. A sajtóban több név is szóba került. A Mandiner például úgy értesült, hogy a Fidesz legbelsőbb köreiben Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, Maróth Miklós klasszikafilológus és Csák János üzletember neve is felmerült potenciális államfőjelöltként. Idén augusztus elején pedig a Népszava írta meg, hogy várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi európai parlamenti képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok köztársasági elnöknek. Trócsányi nyolc évet töltött diplomáciai szolgálatban: 2000-től 2004-ig nagykövet volt a Belga Királyság és a Luxemburgi Nagyhercegség területére kiterjedő hatállyal, majd 2010 és 2014 között párizsi nagykövetként tevékenykedett. A két megbízás között, 2007-től 2010-ig alkotmánybíró is volt. 1985-től a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, 2000 óta Szegeden egyetemi tanár. Az utóbbi években volt igazságügyi miniszter (2014–2019), európai parlamenti (EP) képviselő (2019-től), valamint a Magyar Jogász Egylet elnöke (2020-tól).

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb