Közélet

Tragikus helyzet a szomszédban: koronavírusos betegek jöhetnek Magyarországra, Románia elesett

A koronavírus-járvány miatt nemzetközi segítséget kérő Románia arról tárgyalna, hogy a súlyos betegeit Magyarországon ápolják – írja hivatalos bukaresti forrásokra hivatkozva a G4Media alapján az Index. Magyarország az egyedüli, amellyel a románok hasonló tárgyalásokat folytatnak. 

Egyelőre arról van szó, hogy a határ menti megyékből hozzanak súlyos betegeket Magyarországra, és csak mentőautóval, a repülőgépen történő szállítás ugyanis egyszerűen veszélyes a betegek számára létfontosságú oxigénpalackok miatt. Román betegek magyarországi ápolására a magyar felajánlás alapján nyílna lehetőség, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett két héttel ezelőtt. Úgy tudni – írja a Maszol –, hogy szerdán az Arad Megyei Sürgősségi Kórház már élt is az ajánlattal.  

ROMÁNIA TÉNYLEG ELESETT: 24 ÓRA ALATT KÖZEL 15.000 FERTŐZÖTT, 331 HALÁLESET (NÁLUNK: 837 / 6)

Mint az Index írja, Romániában tombol a koronavírus-járvány, ategnapi adatok alapján 24 óra alatt 331-en haltak meg a kór miatt, ami új csúcsot jelent a pandémia másfél éve alatt. Hetvenezer teszten 14 744 új fertőzöttet regisztráltak, ami kirívóan magas, húszszázalékos pozitivitási arányt jelent. Az előrejelzések semmiféle reménykeltő jelet sem vetítenek előre, Valeriu Gheorghiță, az országos oltási kampány vezetője szeptember középen azt mondta, Romániában október közepére akár napi 15-20 ezer új fertőzöttje is lehet a koronavírus-járványnak.

Viszonyításképp: ma reggelre 6 honfitársunk hunyt el a Covid-19 – hez köthető okokból, továbbá 837 új esetet találtak. Erre azt írtuk, hogy sötét rekord és ez nem valami szenzációhajhász újságírói klisé, hanem az igazság. Döbbenetes különbség van a magyar és a román számok között.

SZERDÁRA EGYETLEN INTENZÍVES ÁGY SEM MARADT

Ahogy írjuk, szó szerint. Szerdára egyetlen intenzíves ágy sem maradt a koronavírusos betegek kezelésére, kivéve azokat az ágyakat, amelyeket a kórházakban az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek tartanak fenn. Jelenleg 1513 intenzív terápiás ágy foglalt.

Kedden Románia nemzetközi segítséget kért a helyzet miatt. Az erről szóló kormányhatározat szerint gyógyszer sincs, a kórházaknak 12 700 doboz, az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló, Tocilizumabum nevű gyógyszerre és oxigénadagolókra lenne szüksége. 

Forrás: Index, Maszol, G4Media

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb