Mindenmás

Napi pakk: felhős idő, több száz éves könyvritkaságok és startoló Tágas Tér Fesztivál vár ma Szegeden

Felhős, borult idővel ajándékoz meg bennünket a péntek: délelőtt még tartsd magadnál az esernyőt, mert az eső is eshet. A csapadék mellett kapunk a nyakunkba egy kis benzinár-emelést Szegeden, de pár igazán fincsi program is befigyel. Több száz éves könyvritkaságokkal készül a Somogyi-könyvtár és indul a Tágas Tér Fesztivál is Szegeden. Kávé bekészít, itt a Szeged365 napi pakk!

Tökéletes alvás, kirobbanó energia a reggelekhez! Az előző két tényező és a Szeged365 napi pakk támogatója a szegediek álommanója, a Matrackuckó!

MAI NÉVNAPOSOK

Koppány, Áldáska, Benedetta, Benedikta, Beneditta, Benita, Bettina, Birgit, Brigitta, Deme, Demeter, Dömötör, Etelka, Gitta, János, Laurencia, Loréna, Lorin, Lorina, Magor, Pelágia, Pelágiusz, Semjén, Simeon, Szergiusz.

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Érdekesség: ma van a tojás világnapja. A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére a tojás világnapját, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.
  • 119 éve átadták a Steindl Imre által tervezett Országházat. Steindl Imre legfőbb műve, egyben Budapest egyik építészeti szimbóluma az Országház, azaz a Magyar Köztársaság parlamentjének épülete.
  • 78 éve New Yorkban megszületett Chevy Chase amerikai színész (A három amigó, Karácsonyi vakáció).
  • Ma 72 éves Sigourney Weaver színésznő (A nyolcadik utas: a Halál, Dolgozó lány, Szellemírtók).
  • 67 éve megszületett Michael Dudikoff színész (Dögcédulások).
  • 51 éve született Matt Damon Oscar-díjas színész (Good Will Hunting, Ryan közlegény megmentése).
  • Ma lett 39 éves Harcsa Veronika magyar énekes, dalszerző. Számos műfajban alkotó, a nemzetközi színtéren is aktív előadó.

FELHŐSEN INDUL A NAP SZEGEDEN

Szépen lassan elvonul a Szegedet bekebelező hidegfront, viszont pénteken délelőtt még azért egy kis gyenge eső elfordulhat. Egész nap felhős, borult lesz az ég felettünk és a szél is olykor megélénkül. Hajnalban 4-11, napközben Szegeden 15 fok várható.

FELUGRIK A BENZIN ÉS A GÁZOLAJ ÁRA

Szerdán is drágult a benzin és a gázolaj, pénteken pedig tovább emelkedik az üzemanyagok átlagára. A 95-ös benzin és a gázolaj litere is bruttó 9-9 forinttal lesz drágább.

TÖBB SZÁZ ÉVES RITKASÁGOK SZEGEDEN

Restaurált könyvritkaságokból nyílik kiállítás pénteken a szegedi Somogyi-könyvtárban – tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t. A november 10-ig látogatható tárlaton a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtárának olyan féltve őrzött kincseit mutatják be, amelyeket az utóbbi időben restauráltak. Sőt, a tárlaton a látogatók a restaurálás folyamatába is bepillantást nyerhetnek.

STARTOL A TÁGAS TÉR FESZTIVÁL

Lelket vinni a társadalomba. Röviden ez a Tágas Tér Fesztivál célkitűzése, amely az idén már harmadik alkalommal látogat el Szegedre. A program péntektől vasárnapig tart az Újszegedi Ligetben, a szervezők nemrég egy közösségi média posztban mondtak köszönetet a Szegedi Szabadtéri Játékoknak, hogy az Újszegedi Szabadtéri Színpadot jelképes áron bocsátották a rendelkezésükre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb