Már a lángossütéshez is szakképesítés kell: bajba kerülhet a vendéglátósok egy része
Még augusztus végén jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy szeptember elsejével életbe lép az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet. Ez annyit tesz ki, hogy cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése.
Az előző rendeletben még volt egy olyan kitétel, hogy a szakképzettség előírása nem vonatkozik a büfétermékek készítésére, most viszont már a lángossütőnek, vagy gyroskészítőnek is szakképesítéssel kell rendelkezniük. A rendelet elsősorban a büfésekkel, kisebb éttermekkel szúr ki, akik legtöbbször diákokat vagy betanított munkásokat alkalmaznak, főleg az olyan egyetemi városokban, mint Szeged.
Forrás: 24.hu, mvi.hu
4 hozzászólás