Mindenmás

A gyönyörű Maros, ami összefog minket: négy magyarországi és négy romániai település iskolásai kovácsolódtak össze

Négy magyarországi és négy romániai Maros-menti település – Csanád, Egres, Pécska, Szemlak, Deszk, Ferencszállás, Magyarcsanád, Maroslele – iskolásait érintette az a határon átnyúló projekt, amelynek zárókonferenciáját október 14-én tartották Szegeden, az IH
Rendezvényközpontban.

A projekt egy olyan közösségi program, amely a határ mindkét oldalán élő közösségeknek szól és elsősorban a Maros partján fekvő települések lakosai számára kínál együttműködési lehetőségeket. A Szórvány Alapítvány és a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület kezdeményezése előtérbe helyezte a közösségek határon átnyúló regionális együttműködését. A projekt célja az együttműködések elősegítése és fellendítése a magyar-román határtérségben valamint, hogy a lakosság minél jobban megismerhesse mindkét oldal kiemelkedő értékeit ösztönözve őket a további jó szomszédság fenntartására.

KLUBFOGLALKOZÁS ÉS PIKNIK A KCSIKNEK

A támogatás a határ mindkét oldalán klubok, piknikek, a Maros folyóval, természeti és kulturális értékekkel foglalkozó játékos fejtörő munkafüzet és egy ismeretterjesztő kisfilm megvalósításához járult hozzá. A 188 alkalommal megtartott klubfoglalkozásokon a főként 7-12 éves gyermekek számára olyan tematikájú eseményeket hoztak létre, amelyek segítségével a gyermekek megismerkedhettek Maros parti történelmükkel, kulturális értékeikkel, irodalmukkal és hagyományaikkal a határ mindkét oldalán. Ezeket a foglalkozásokat idén ősszel pedig két nagyszabású piknik koronázta meg, ahol a gyerekek közösen tölthettek el két napot és ezek után remélhetőleg tovább tudják ápolni a most kötött barátságokat.

A FOLYÓ ÉRTÉKEIT IS MEGISMERTÉK

A záró eseményen magyar részről Kószó Miklós, a DARTKE projektmenedzsere, romániai részről Kása Zsolt, a Szórvány Alapítvány projektmenedzsere számolt be az eredményekről, Pászka Imre professzor pedig magát a folyót és annak értékeit mutatta be a hallgatóságnak. Az Interreg Románia-Magyarország Európai Regionális Fejlesztési Alap programjának keretében a ROHU202 kódjelű „Maros, ami összeköt” című pályázat megvalósítása kapcsán a Szórvány Alapítvány és a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület támogatásban részesült.

Még több sikeres projekt Szeged környékéről:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb