Közélet

Nagyot megy a BEE-Student, ahol egy fedél alá hozzák az innovációt, a tudást és a vállalkozót a magyar-szerb határmenti régióban

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2020. novemberében kezdte el a 18 hónapig futó, Interreg IPA Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködési program keretében zajló „Building Entrepreneurial Ecosystem – Student entrepreneurship beyond borders” projekt megvalósítását.

Az érintett magyar-szerb határmenti régióban a KKV-k innovációs és kutatási potenciálja nincs kellőképp kihasználva, a vállalkozások döntő többségének nincs kapcsolata egyetlen tudományos- vagy kutatóintézettel sem. A másik oldalt nézve a kutatók és a fiatal tudósok sem tudják, hogyan lehetne megfelelő partnert találni az innovatív ötletek, szolgáltatások vagy termékek sikeres piacosításához. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az innovációk mindössze 5%-a kerül a piacra.

Az élelmiszeriparban jelentős szerepet játszó határmenti régió fenntartható fejlődéséhez rendkívül fontos lenne megoldást találni erre a problémára. Ebben jelenthet segítséget a “Vállalkozói ökoszisztéma kiépítése – Hallgatói vállalkozások határok nélkül” (Bee-Student) elnevezésű projekt, amely az Interreg IPA Magyarország – Szerbia határon átnyúló együttműködési program keretében valósul meg. A projekt főpartnere az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara, míg kamaránk partnerként vesz részt a megvalósításban. 

ÖSZTÖNDÍJPROGRAM ÉS LÉTREJÖVŐ SCITE-FOOD KÖZPONT

A projekt egyik fő eredménye az Újvidéki Egyetemen létrejövő SCITE-FOOD Központ, melynek célja egy fedél alá hozni az innovációt, a tudástranszfert és a vállalkozói ismereteket az élelmiszermérnöki szakemberek, diákok, fiatal kutatók részére. A központ a projekt futamideje alatt, és azt követően is működni fog, az ott tanuló hallgatók igényeit szolgálva. Számos tréning és workshop segíti majd őket a vállalkozói kompetenciák elsajátításában, innovatív ötleteik megvalósításában, a központban dolgozó szakemberek, tanárok pedig tudásukkal, szakértelmükkel, szakmai mentorálással járulnak hozzá a fejlődésükhöz.

A projekt következő jelentős eredménye az az ösztöndíjprogram, melynek keretében 10 szerbiai egyetemi/PhD hallgató jelenleg is Magyarországon tartózkodik, és 3 hónapos mentorálásban részesül a szektorban aktív KKV-k szakértőinél. Az ösztöndíjprogramban résztvevő 5 magyar egyetemi/Phd hallgató a nyár folyamán sikeresen teljesítette az ösztöndíjprogramban meghatározott feladatait a számukra kijelölt szerbiai mentor vállalkozásoknál. Az ösztöndíjprogram segítségével a szakmai tudással már felvértezett hallgatók elsajátíthatják azokat a vállalkozói kompetenciákat, amelyek egy vállalkozás sikeres működtetéséhez elengedhetetlenek, ezáltal előnyhöz jutnak, ha saját vállalkozást indítanak innovatív ötleteik piacosításához.

TRÉNINGEK, WORKSHOPOK

A projekt számos rendezvénnyel, tréningekkel és workshopokkal is várja az érdeklődő vállalkozásokat, melyekről a projekt Facebook oldalán adnak tájékoztatást.

Projekt azonosítója: HUSRB/1903/43/0012
Főpartner: Újvidéki Egyetem Technológiai Kara, Újvidék, Szerbia
Projekt partner: Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Szeged, Magyarország
Teljes projekt költségkeret: 237. 526,00 EUR, EU támogatás (IPA): 201.897,10 EUR

Ez a cikk az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A tartalmáért teljes mértékben a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb