Közélet

Szállítás közben halt meg az egyik Szegedre tartó, román Covid-beteg

A Covid-katasztrófa szélén egyensúlyozik Románia, mint a stratégiai kommunikációs törzs hírül adta, legutóbb közel 16 ezer új esetet regisztráltak 24 óra alatt, ráadásul 17 ezer beteget kezelnek kórházban. Mint a héten megírtuk, hazánk 50 koronavírusos beteget vesz át a napokban, a szegedi II-es kórházból magyar pácianeseket kellett átszállítani más klinikai épületekbe, hogy helyet szabadítsanak fel nekik. Pénteken az egyik, Szegedre tartó román beteg szállítás közben vesztette életét.

ELKEZDTÉK AZ ÁTSZÁLLÍTÁST SZEGEDRE, AZ EGYIK BETEG ÚT KÖZBEN HALT MEG

Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár arról számolt be, hogy csütörtökön megkezdődött azoknak a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeknek a magyarországi klinikákra szállítása, akiknek a túlzsúfolt romániai kórházak intenzív osztályain már nem jut hely. A válságos állapotban lévő betegeket mentőautók vitték Temesvárról és Nagyváradról a szegedi, illetve debreceni kórházakba. A humanitárius akcióban a román hadsereg is részt vesz: Bukarestből katonai repülőgépekkel szállítják a határ menti térségbe azokat a betegeket, akiket a magyar kórházakban próbálnak megmenteni.

Csütörtökön nyolc, pénteken 12 beteg Magyarországra szállításáról számolt be a bukaresti egészségügyi minisztérium. Az egyik Temesvárról útnak indított, Szegedre tartó beteg meghalt a mentőautóban.

KÖZEL A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KATASZTRÓFA

Romániában pénteken csaknem 16 ezerrel emelkedett a fertőzöttek száma, és 363 koronavírusos beteg haláláról számoltak be. A kórházakban 18 ezer koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1729-nek jutott hely az intenzív terápián, azt viszont nem tudni, hány betegnek lenne rá szüksége. Mint a Portfolio írja, a főváros és környéke az ország legfertőzöttebb térsége,

  • Bukarestben a lakosság 15.1,
  • a fővárost övező Ilfov megyében pedig a lakosság 15.5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az utóbbi két hétben.

AZ OLTÁS-ELLENESSÉG LEHET A FŐ KIVÁLTÓ OK

Romániában a lakosság 60 százalékának nem áll szándékában beoltatni magát koronavírus ellen – közölte a román média, egy piackutató cég friss felmérésének eredményét ismertetve. A Reveal Marketing Research tanulmánya a helyzet enyhe javulásaként számolt be arról, hogy immár a válaszadók 40 százaléka oltáspárti, felidézve, hogy januárban még csak a megkérdezettek 36 százaléka volt eltökélt abban, hogy – amint lehet – beoltatja magát.

Az oltásellenesség a 16-24 év közötti fiatalok körében a legerősebb, (68 százalékos), és a nőknél tíz százalékponttal magasabb arányban fordul elő, mint a férfiaknál.

Az elutasítás okai között a legtöbben (58 százalék) arra hivatkoznak, hogy szerintük a vakcina nem elég biztonságos, 53 százalékuk a mellékhatásoktól tart, 46 százalékuk a hatékonyságában kételkedik. Az oltásellenesek 10 százaléka azt állította, hogy inkább maszkviseléssel és a zsúfolt helyek elkerülésével védekezik, vagy arra hivatkozik, hogy átesett már a betegségen.

KÖSZÖNETET MONDTAK ORBÁN VIKTORNAK

Klaus Iohannis román államfő köszönetet mondott pénteken Orbán Viktornak, amiért Magyarország segíti Romániát a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetben. A román elnöki hivatal közleménye szerint Iohannis telefonon hívta fel a magyar miniszterelnököt, hogy megköszönje a román pácienseknek felajánlott magyar segítséget, amelyet valódi európai szolidaritási gesztusnak nevezett.    

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb