Mindenmás

Rémhír, hogy szerdán kén-dioxid-felhő mérgez Szeged felett

Legalább harminc Szeged365 olvasó küldte be kedd este azt a Facebook-on vadul terjedő posztot, amely szerint egy, a La Palma-i vulkánkitörés miatt a levegőbe jutott kén-dioxid(SO2)-felhő éri el Magyarországot, légzőszervi megbetegedéseket okozva. A beküldött anyagokat hálásan köszönjük, azonban szerencsére úgy tűnik, csak egy hoax volt az egész, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a felszínen semmit sem fogunk érezni a dologból, szóval, a lényeg:

…nyugi, semmiféle felhő nem fog mérgezni ma Szeged felett. Sőt, az ország más részein sem.

“Ismét bebizonyosodott, hogy a hülyeség gyorsabban terjed, mint a fény” – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Maga a kommunikáció nekünk nem túl szimpatikus (viszont igaz), már csak azért sem, mert bármin is terjedjen az internetes “hülyeség” – legyen az 4G, 5G, vagy optikai kábel – a fénynél gyorsabb nem lehet. A poszt így folytatódik:

“Terjed egy bizonyos üzenet, hogy érkezik a pusztító SO2 felhő, ami a www.windy.com SO2 CAMS előrejelzésére hivatkozik. A rémhírből pár információ kimaradt, például hogy az SO2 érték az EGÉSZ légoszlopból származik, azért ilyen szép szemléletes. A magasabb légrétegeben sokkal több az SO2, de minél alacsonyabbra megyünk annál kisebb lesz, a felszínen tehát gyakorlatilag semmit sem érzünk majd belőle.”

Az OMSZ két hashtag-gel fejezi be a reakcióját: #mindmeghalunk #valamikor. A teljes posztot IDE kattintva találod, a lényeg, hogy a szolgálat által említett “mind meghalunk” dolog még nem ma lesz és nem is a La Palma-i vulkánkitörés miatt a levegőbe jutott kén-dioxid felhő miatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb